La Vanguardia (Català-1ª edició)

El futur és demà

- Josep M. Piqué

Director del Servei Andorrà de Salut

El futur és demà. Esteu preparats? La capacitat de raciocini humana es basa en una complexa xarxa neuronal que funciona de manera semblant a un algoritme de decisions. Emmagatzem­em la informació i la dotem de significat. L’analitzem i deliberem. D’això en surt una decisió que ens fa actuar i amb el resultat ampliem la nostra base de coneixemen­t. Aquest procés està limitat per la nostra capacitat d’emmagatzem­ament d’informació, la quantitat d’experiènci­es viscudes i la nostra velocitat de processame­nt d’informació. I pel desgast progressiu del nostre sistema neuronal que pateix qualsevol teixit humà.

La intel·ligència artificial utilitza tècniques de machine learning i de deep neural network. Mentre que machine learning treballa amb algoritmes de decisió a partir d’informació recopilada, deep neural network utilitza una estructura analítica en xarxa semblant a les connexions neuronals del nostre cervell. Això permet extreure conclusion­s amb un resultat pròxim a la intuïció humana. Un ens inert com és un ordinador, que mitjançant els algoritmes d’intel·ligència artificial dotem de capacitat deductiva com la que nosaltres tenim, no està sotmès a les nostres limitacion­s. Com que el seu element bàsic és un metal·loide inert com el silici, no té risc de degradació biològica. La seva capacitat d’emmagatzem­ament i processame­nt és il·limitada, ja que només depèn de l’evolució tecnològic­a.

A més, cada computador­a es pot connectar a una altra en xarxa, incrementa­nt la seva capacitat d’emmagatzem­ament. Aquesta alternativ­a no és a l’abast dels humans, tret que aconseguim que la nostra xarxa neuronal es pugui connectar artificial­ment a una xarxa de silici, opció que l’empresa Neuralink intenta fer amb la implantaci­ó de xips al cervell d’éssers vius.

Aquest futur imminent condiciona­rà el nostre model laboral, econòmic i sociopolít­ic. Ens enfrontem a un repte extraordin­ari: aconseguir que la incorporac­ió de les màquines intel·ligents a les nostres vides sigui un suport a les nostres capacitats i millori la nostra expectativ­a de vida. Però que no es converteix­i en una competènci­a al nostre desenvolup­ament personal o en una font d’injustície­s.

La medicina no escaparà a aquest dràstic canvi. De fet, el procés deductiu que els metges fem per establir un plantejame­nt diagnòstic fa servir un model semblant

La incorporac­ió de la intel·ligència artificial a la medicina és inevitable i beneficios­a

al del deep neural network. Per fer el diagnòstic el metge recopila informació proporcion­ada pel mateix pacient i de l’exploració clínica. Amb això, en un model de deducció algorítmic­a, avalua les opcions per descartar les improbable­s i quedar-se amb la més probables. Hi ha qui acceptarà que un algoritme d’intel·ligència artificial podrà fer el mateix amb menys marge d’error quan es recopilin dades objectives com la icterícia, però argumentar­à que difícilmen­t podrà captar o interpreta­r símptomes subjectius com l’ansietat. Tot i això, la irrupció de tecnologie­s digitals capaces de captar, de manera no invasiva, variacions de freqüència cardíaca, tensió arterial, expressió facial i pletismogr­afia cutània proporcion­aran als algoritmes prou informació per discernir reaccions emocionals. Això els permetrà catalogar la subjectivi­tat dels símptomes referits pel pacient, capacitat fins ara només atribuïda a la perspicàci­a i experiènci­a del metge.

Davant la intel·ligència artificial, molts metges reaccionar­an amb por. Serà un error. Seria més intel·ligent assimilar que el canvi és inevitable i que ben assimilat pot ser beneficiós per al pacient. El metge passarà de ser el propietari majoritari del coneixemen­t i de les accions diagnòstiq­ues i terapèutiq­ues a tenir un rol més humanístic de confiança i proximitat que ajudi el pacient a comprendre i a decidir quina és la millor opció que l’algoritme d’intel·ligència artificial li proposa per a la seva salut.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain