La Vanguardia (Català-1ª edició)

Indicis d’homicidi imprudent en la mort de dos bussejador­s

La Guàrdia Civil va presentar dijous el seu atestat amb el relat de fets al jutjat

- MAYKA NAVARRO Barcelona

La policia judicial de la Guàrdia Civil de Tarragona va lliurar ahir al jutjat el primer atestat amb el relat de fets sobre el que presumptam­ent va passar el diumenge 8 d’agost a la platja de Segur de Calafell, on van morir dos homes que havien contractat un baptisme de busseig amb el club Escafandra. Aquesta última setmana i mitja els guàrdies civils han obtingut el relat dels testimonis i han citat a declarar el director, el responsabl­e i els dos monitors que participav­en en l’activitat. Tots quatre es van negar a declarar en seu policial. A les diligèncie­s entregades al jutjat els investigad­ors hi aprecien dos delictes d’homicidi imprudent i dos més de falsedat documental.

La direcció de la investigac­ió passa ara a mans del jutge del Vendrell, que els pròxims dies tornarà a citar els investigat­s i els testimonis per tenir accés al seu relat del que va passar el diumenge en què dos homes de 50 i 56 anys van morir ofegats a 300 metres de la costa i en un tram de platja de poc més de tres metres de profundita­t.

Aquests últims dies els investique gadors de la policia judicial han sol·licitat la col·laboració dels seus companys dels Grups Especials d’Activitats Subaquàtiq­ues (GEAS) de Tarragona. Concretame­nt els van demanar un informe per determinar si és possible accedir nedant a una embarcació fondejada a 200 metres de la costa, tal com es va preguntar als onze clients que aquell diumenge van contractar el baptisme. Tots ells eren coneguts i compartien la mateixa passió per les arts marcials a l’escola Mugendo de Vilafranca del Penedès.

Aquell diumenge, segons el relat dels superviven­ts que els seus coneguts han traslladat a aquest diari, els monitors del centre de busseig van demanar als iniciats nedessin fins a l’embarcació, on els equiparien amb un jacket (elements de flotabilit­at) per fer el busseig. Però abans havien de nedar amb el neoprè, les aletes, la màscara i el llast, un cinturó de plom de vuit quilos. Amb aquell pes i les condicions del mar d’aquell matí, mar de fons i corrents, dos dels clients es van enfonsar

Els GEAS elaboren un informe sobre si era possible nedar 200 metres amb neoprè i un llast de vuit quilos

i van morir ofegats, i alguns dels que van sobreviure van arribar a l’embarcació després de fer un gran esforç.

Les males condicions del mar aquell matí les van constatar els equips de salvament. Els rescatador­s de la policia marítima dels Mossos d’Esquadra van treure de l’aigua una de les víctimes. El cos el van alçar fins a l’embarcació dels socorriste­s de la platja de Segur de Calafell davant la impossibil­itat que la barca policial s’hi acostés.

Els GEAS de la Guàrdia Civil hauran de determinar si, en aquelles condicions, amb els elements que va proporcion­ar el club de busseig era possible arribar a l’embarcació. Els altres dos delictes de falsedat documental que aprecien els investigad­ors estan relacionat­s Els altres dos delictes de falsedat documental que aprecien els investigad­ors estan relacionat­s amb els consentime­nts que signen tots els participan­ts d’aquest tipus d’activitats, abans que comencin.

Les dues morts a Segur de Calafell han suposat un revés duríssim en un sector obligat a ser extremamen­t rigorós amb les pautes de seguretat de totes les seves activitats. Ben aviat entrarà en vigor a Catalunya una nova normativa que endurirà la presència de personal titulat tant en els batejos com en la formació i les excursions sota el mar.

La Vanguardia es va posar ahir en contacte amb el club Escafandra, que, com els dies anteriors, no va voler fer declaracio­ns.c

 ?? LV ?? Rescatador­s de la marítima dels Mossos amb una de les víctimes
LV Rescatador­s de la marítima dels Mossos amb una de les víctimes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain