La Vanguardia (Català-1ª edició)

El guaita de Cabrera de Mar

- JOSEP LLUSÀ Cabrera de Mar RUTA PROPOSADA PER LA FEDERACIÓ D’ENTITATS EXCURSIONI­STES DE CATALUNYA (WWW.FEEC.CAT)

Les restes del conjunt arquitectò­nic de l’antic castell de Sant Vicenç –anomenat de Burriac a partir del 1313– es remunten a gairebé mil anys enrere. Està situat dalt del turó de Burriac, en un dels contrafort­s de la Serralada Litoral. Una de les millors maneres d’accedir-hi és seguir el traçat del sender local SL-C 115 des de Cabrera de Mar. L’excursió arrenca ni més ni menys que a la plaça del Poble de Cabrera de Mar.

Prenem el carrer Anselm Clavé i comencem a remuntar per la pujada de les Monges i el camí d’Agell en direcció al cementiri del poble. Abans d’arribar-hi, tombem a l’esquerra per un carreró al final del qual hi ha un corriol. Deixem definitiva­ment l’asfalt per endinsar-nos en un bosc típicament mediterran­i, format per pins, alzines i matolls. Un tram deliciós per caminar i assaborir plenament el paisatge de muntanya que emmarca el litoral del Maresme.

Al PK 1,7 arribem a una mena de collet on hi ha un encreuamen­t de camins i un dipòsit d’aigua. Seguim els senyals de l’SL-C 115 que ens menen al castell de Burriac, que ja veiem en la llunyania, a ponent. Un tramet de pista ens portarà fins al collet de Burriac (PK 2,4; 299 m), on trobem un altre encreuamen­t, punt on l’SL-C 115 coincideix amb l’SL-C 114, una altra manera d’assolir el castell de Burriac, en aquest cas des d’Argentona. Tombem a l’esquerra i tres-cents metres més endavant abandonem la pista principal per remuntar a l’esquerra les darreres rampes que ens duran fins al cim del turó, on hi ha el castell, enlairat a 401 m.

Val la pena gaudir de les vistes d’aquest mirador privilegia­t i de les restes del castell una estona, abans de continuar el camí.

Desfarem el sender fins al darrer punt on hem desviat a l’esquerra durant l’ascens. Ara, quan arribem a l’encreuamen­t, tombarem a l’esquerra per avançar a ponent. Deixem un monòlit de pedra a la dreta, a la plana del Passarell.

Seguim la pista avall per abandonar-la al PK 4,1. Seguint sempre els senyals verticals tombem a la dreta en direcció a la Creu de l’Avellà, primer per un corriol i tot seguit per un altre tram de pista. Quan arribem a la creu (situada al PK 4,5) hi ha un altre encreuamen­t de camins. Ens dirigim al sud-est seguint els senyals indicadors del sender.

Fem un tram de mig quilòmetre per un corriol boscós fins a desembocar en una pista. Aquí podríem tombar a l’esquerra i retornar directamen­t a Cabrera de Mar, o seguir a la dreta i desviar-nos, en un trajecte d’anada i tornada, fins a la Creu de Montcabrer (PK 6,2; 311 m). Val la pena seguir aquesta darrera opció, ja que a la creu gaudirem d’un mirador extraordin­ari obert al mar i el tram perquè és molt agradable i agraït. Si fem aquesta variant a la creu de Montcabrer, l’excursió assolirà una distància total de 8,9 kilòmetres.

Hi trobem una creu de ferro amb llarga història de llegendes relacionad­es amb les poblacions de Cabrera de Mar i Cabrils. Tornem a les planes de Montcabrer (on s’ha iniciat la variant), i tombem a la dreta per agafar una pista. Seguint les fites que indiquen Cabrera de Mar, baixarem al poble tot passant per la font Picant. D’aquí s’arriba al carrer Camí de la Peirota, que ens mena a l’avinguda de la riera de Cabrera.

Pel carrer Sant Vicenç tornem a la plaça del Poble, punt d’inici d’aquest camí local ideal per una matinal tranquil·la de senderisme.

 ?? J. LLUSÀ ?? B-502
J. LLUSÀ B-502
 ??  ?? L’antic castell de Sant Vicenç, anomenat de Burriac a partir del 1313, es pot veure al fons de la imatge
L’antic castell de Sant Vicenç, anomenat de Burriac a partir del 1313, es pot veure al fons de la imatge

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain