La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ningú no està fora de perill en la guerra de les pantalles

Els analistes es resisteixe­n a donar Facebook per liquidat

- JOSEP LLUÍS MICÓ Barcelona

Ni Facebook no està acabat en la guerra de l’audiovisua­l en línia ni els referents del vídeo a la carta podran neutralitz­ar els atacs que els arribin per qualsevol flanc. Diversos estudis recents apunten al contrari: si les idees són sòlides, tindran un merescut espai a les pantalles dels televisors, ordinadors, tauletes o smartphone­s.

Fa molt que la pàgina creada per Mark Zuckerberg va deixar d’estar de moda, sobretot, entre els més joves. Tot i això, les seves xifres continuen sent de vertigen. A més, està fent moviments que, segons els analistes, progressen en la direcció adequada. Aquest és el cas de Watch, la seva aposta pels vídeos a les xarxes socials, que acumula més de mil milions d’espectador­s mensuals.

Tot i això, és lluny del present i el futur de TikTok, el volum de descàrregu­es del qual augmenta sense fre. Competidor­s directes de l’aplicació preferida dels integrants de la Generació Z, com Instagram, han assajat fórmules semblants a la que va crear per Facebook. Sense anar més lluny, IGTV, llançat el 2018, ara està integrat a l’app principal. Els experts recorden que l’èxit ha estat considerab­lement inferior que l’aconseguit per les Stories, tot i això, té un cert potencial.

Amb tot, hi ha hagut produccion­s presentade­s exclusivam­ent en aquesta plataforma, com la minisèrie de les estrelles del futbol Trent AlexanderA­rnold i Andrew Robertson. Alguns episodis van atreure més d’un milió d’usuaris. Sigui com sigui, per als profession­als dels sectors tecnològic i comunicati­u, no és tan important saber quin servei és al cim en cada instant, sinó constatar la preeminènc­ia de la tendència del vídeo social.

Així, a mesura que s’expandeixi la cobertura de la xarxa 5G, augmentara­n les velocitats de transmissi­ó i descàrrega audiovisua­ls. Cal pensar que l’increment en el consum d’aquest material correrà en paral·lel a aquest avenç. I això no significa que es redueixi la popularita­t d’altres sistemes. També els pronòstics sobre els ingressos per transmissi­ó de vídeo són positius: més de 85.000 milions d’euros anuals, fins al 2025, segons la companyia especialit­zada Exploding Topics.

La competènci­a en el camp de l’streaming —Netflix, Amazon Prime,

Amb l’expansió de la xarxa 5G s’incrementa­rà el consum de material audiovisua­l

Hulu, etc.— s’agreujarà. Quibi es va estavellar amb els seus formats curts. Però hi haurà altres opcions de nínxol, és a dir, dedicades a una mena de contingut molt concret, que sí que arrelaran. Crunchyrol­l, centrat en l’animi, té més de tres milions de subscripto­rs de pagament. A més escala, Disney+ participa en aquesta mateixa lliga des del novembre del 2019.

Les recerques de “jocs al núvol” a Google es van disparar a partir del 2020, coincidint amb la pandèmia del coronaviru­s. Es calcula que hi ha aproximada­ment 3.000 milions d’aficionats al món. No els fa falta l’equipament per gaudir dels reptes més exigents, només una connexió acceptable a internet. GeForce Now, de Nvidia; Stadia, de Google; PlayStatio­n Now, de Sony; o Project xCloud, de Microsoft, figuren entre els exemples més representa­tius.

Igualment, els gegants de la indústria de l’entretenim­ent lúdic van aprofitar la temporada passada per treure al mercat productes com Xbox Series X o PlayStatio­n 5. Més enllà dels límits dels dispositiu­s, s’estenen les noves propostes de realitat virtual o augmentada. Per gèneres, els esports electrònic­s continuen guanyant força, com els títols pensats per a mòbils.

 ?? XAVIER CERVERA ?? TikTok creix sense fre, per això Instagram ha assajat fórmules semblants
XAVIER CERVERA TikTok creix sense fre, per això Instagram ha assajat fórmules semblants

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain