La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tenerife es mobilitza a la recerca de dos germans segrestats pel seu pare

L’acusat es va emportar els nens d’Alemanya i ha amenaçat la seva ex de matar-los

- SILVIA FERNÁNDEZ Las Palmas de Gran Canaria

La Policia busca des de fa dies a l’illa canària de Tenerife Kristian i Amantia Toska, d’11 i 10 anys, que van desaparèix­er a Hamburg (Alemanya) el 29 de desembre del 2020 després que el seu pare, divorciat de la mare dels nens des del 2013, se’ls emportés sense permís.

La mare havia obtingut de la justícia la custòdia plena arran de diverses denúncies per maltractam­ent. La dona, Enkeleyda Sulaj, de 37 anys, assegura que els nens van ser segrestats després que els deixés amb l’àvia paterna al seu apartament uns quants dies el desembre del 2020. “El pare va arribar, va fer les maletes i va robar les targetes d’identifica­ció. Es va emportar els nens i després va enviar una foto des de l’aeroport per dir que marxaven”, ha denunciat a les xarxes socials.

La recerca va començar a Alemanya fa vuit mesos i ara se centra al sud de l’illa de Tenerife, on s’ha confirmat que el pare, Lorenc Toska, de 45 anys, de nacionalit­at alemanya però d’origen albanès, ha estat buscant habitatge. La mateixa mare assegura que els nens i el pare van ser vistos a finals d’abril a Puerto de la Cruz.

Segons el president de SOS Desapareci­dos, Joaquín Amills, l’home ha viatjat diverses vegades des de Tenerife fins a Madrid aquests mesos, però sempre sol.

Diversos ciutadans creuen que l’han vist en diferents localitzac­ions de l’illa.

A més a més, ha transcendi­t que l’Amantia va enviar un watsap a una amiga poc després de desaparèix­er. Li va dir que “era en una illa i que tothom parlava espanyol”. Fonts policials reconeixen que, tot i això, “no hi ha el convencime­nt absolut” que els menors i el pare continuïn actualment a l’illa, on s’ha traslladat Enkeleyda Sulaj en un intent desesperat de localitzar els seus fills. Sobre el pare s’ha cursat una ordre de detenció.

Al juny, després d’assabentar­se de la possibilit­at que els seus fills fossin a les Canàries, la mare se’n va anar a Tenerife i va col·locar centenars de cartells amb les seves fotos. La seva iniciativa va provocar la reacció del seu ex,

“No els veuràs més”, així es va acomiadar l’acusat, en un calc de l’amenaça de Tomás Gimeno

que li va trucar i la va amenaçar. Si anava a la policia, li va dir, la mataria a ella, la seva família i els nens. “No els tornaràs a veure”, li va dir. La frase obliga a recordar inevitable­ment el cas de fa uns quants mesos d’Anna i Olivia Gimeno.

Aleshores el desenllaç va ser dramàtic. Les dues germanes van ser assassinad­es pel seu pare, Tomás Gimeno, que va dir aquestes mateixes paraules a la seva ex, Beatriz Zimermann, després d’emportar-se les nenes. En el cas de Kristian i Amantia Kosta, tot i això, tot apunta que els nens continuen amb vida i no han patit danys, però la recerca és “urgent”, com apunta Joaquín Amills, que crida a la col·laboració ciutadana.

L’última conversa entre la mare i el segrestado­r va tenir lloc el 10 d’agost. Ell va reiterar les amenaces i va insistir que, si els continuava buscant, els mataria. La seva relació amb l’Enkeleyda es remunta al 2009. La parella es va trencar el 2013. Aquell any la mare i els nens van anar a un pis d’acollida després d’un capítol de maltractam­ents i es va posar en marxa el procés de separació. A començamen­ts del 2014 un jutjat alemany va concedir a la mare la custòdia total dels nens i el dret a triar el lloc de residència.c

 ?? SOS DESAPARECI­DOS ?? Retrat dels menors extret dels cartells difosos per l’organitzac­ió SOS Desapareci­dos
SOS DESAPARECI­DOS Retrat dels menors extret dels cartells difosos per l’organitzac­ió SOS Desapareci­dos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain