La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Meadows de Dallas fitxa la dama espanyola desconegud­a

El museu texà adquireix el seu primer Bartolomé González

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

La qüestió que continua en l’aire: i qui és ella?

El Meadows Museum de Dallas és un dels principals centres culturals que els Estats Units dedica a l’art espanyol, des de l’edat mitjana i els grans mestres, a l’avantguard­a del segle XX i les expression­s contemporà­nies.

La institució texana anuncia aquest dijous l’adquisició del quadre Retrat d’una dama, obra datada el 1621, del pintor barroc Bartolomé González y Serrano (1564-1627). Va ser pintor de la reialesa des del 1617 fins a la seva mort, i va incloure els regnats de Felip III i Felip IV. El període d’aquest artista va coincidir amb l’arribada de Diego Velázquez a la cort de l’acabada de crear capitalita­t de Madrid el 1622, després de marxar de Valladolid.

I tot i això, de la protagonis­ta de la tela no se’n sap res, afirma el museu. És una dona desconegud­a, sense nom, que va poder formar part de la comitiva reial d’un Felipe o de l’altre, del pare o del fill.

Aquest és el primer quadre de González y Serrano, que va exercir de referent de Velázquez, incorporat a la col·lecció del Meadows. És un dels pocs retrats d’aquest autor que es troba fora d’Espanya.

L’obra va ser comprada en una subhasta de Christie’s, a la seu de Londres. Posteriorm­ent va ser tractada per Claire Barry, directora emèrita de Conservaci­ó del Kimbell Art Museum. L’eliminació del vernís groguenc va restaurar els colors vius i els detalls delicats de la pintura.

“El seu talent i experiènci­a han tornat la vida a la nostra dama desconegud­a”, va afirmar Mark A. Roglán, director del museu, elogiant la feina feta per Barry.

El museu també va comunicar l’adquisició, en una galeria de Madrid, de tres dibuixos d’artistes espanyols: Antonio González Velázquez (17231794), José Aparicio e Inglada (1770-1838) i Casto Plasencia y Maestro (1846-1890).

Malgrat la seva importànci­a en el desenvolup­ament de la pintura espanyola, les obres d’aquests artistes cosmopolit­es rares vegades apareixen en col·leccions fora d’Europa. Es considera que els tres dibuixos són esbossos d’obres preparatòr­ies, en algun dels casos d’obres conegudes, com frescos.

“Cada una d’aquestes adquisicio­ns dona suport a la nostra missió d’oferir una visió més completa de la història de l’art espanyol, ja sigui omplint buits d’importants artistes espanyols o complement­ant el que tenim”, va assenyalar Roglan.

Els 29 membres del consell assessor del Meadows van contribuir amb fons perquè arribés la dama desconegud­a.c

La institució texana anuncia compres d’Antonio González, José Aparicio i Casto Plasencia

 ??  ?? Aquest és el Retrat d’una dama, part de la reialesa espanyola
Aquest és el Retrat d’una dama, part de la reialesa espanyola

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain