La Vanguardia (Català-1ª edició)

Quin trastorn es coneix com a síndrome de Maria Antonieta?

- MIREIA CAMACHO

El més comú a l’hora de pensar amb Maria Antonieta d’Àustria és relacionar-la amb sabates, vestits, pastissos... o la famosa guillotina. Amb la Revolució Francesa, la família reial va ser empresonad­a el 1792 primer al Temple i, després, a la presó de La Force. Des d’allà van presenciar les terribles execucions de les anomenades matances de setembre en què, només a París, es van assassinar més de mil presoners .

Els reis, considerat­s ara com a ciutadans corrents, de cognom Capeto, veien des de les cel·les el que podia ser el seu futur i van començar a posar-se cada vegada més nerviosos. El desembre d’aquell any Lluís XVI va ser separat de la família i, just un mes després, va ser condemnat a la guillotina. Davant l’extrema situació i veient que el seu torn arribaria en qualsevol moment, Maria Antonieta va ser víctima d’atacs de pànic, estrès i ansietat.

L’estrès va ser la principal causa de què, malgrat que només tenia 37 anys i havia ingressat a presó amb una cabellera de color fosc, en poques setmanes el seu cabell va semblar que s’havia tornat blanc.

Ara, amb els avenços en medicina, sabem que el trastorn que va patir Maria Antonieta és una malaltia rara que està condiciona­da per la genètica de la persona i que, a vegades, es desencaden­a per nivells alts d’estrès. L’afecció és coneguda com a alopècia areata i consisteix en què la persona que la pateix experiment­a una caiguda sobtada del cabell de color fosc, però conserva el cabell sense pigments. Aleshores, el que veiem no és que el cabell pigmentat s’hagi tornat blanc, sinó que només es mantenen els cabells que ja havien crescut blancs.

Com a curiositat, només s’anomena d’aquesta manera als casos de dones. Per als homes la malaltia es coneix com a síndrome de Thomas More, un escriptor anglès del segle XV a qui també se li va tornar el cabell blanc mentre esperava ser executat.

 ??  ?? Maria Antonieta, retrat d’Élisabeth Vigée Le Brun
Maria Antonieta, retrat d’Élisabeth Vigée Le Brun

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain