La Vanguardia (Català-1ª edició)

Calviño destaca que totes les dades apunten a una forta recuperaci­ó

Les exportacio­ns marquen un rècord al juny i ja estan en nivells precovid

- DOLORS ÁLVAREZ Barcelona

Si dilluns va ser José Luis Escrivá, ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, el que va anticipar unes molt bones dades d’ocupació el mes d’agost, ahir va ser la vicepresid­enta Nadia Calviño la que va transmetre una gran dosi d’optimisme sobre l’enlairamen­t de l’economia espanyola després del cop de la pandèmia. Calviño va afirmar que tots els indicadors estan mostrant una “forta recuperaci­ó” des de mitjans de març.

“Les dades ens estan donant un missatge molt positiu de recuperaci­ó econòmica”, va subratllar la vicepresid­enta d’Afers Econòmics, que va recordar que tots els organismes internacio­nals preveuen que Espanya recuperi el 2022 el nivell de PIB previ a la pandèmia. Respecte a les dades avançades per Escrivá, que apunten a un augment de 80.000 afiliats a la Seguretat Social a l’agost i a la recuperaci­ó del nivell d’ocupació precovid, va explicar que “les últimes dades del mercat laboral ens indiquen que les persones en ERTO estan per sota de 300.000, i que ja hi ha menys de 200.000 treballado­rs en ERTO a temps complet”. “L’evolució està sent molt positiva”, va destacar en declaracio­ns a Antena 3.

Calviño va reiterar que espera que aquesta situació favorable es mantingui perquè l’Executiu pugui reprendre “com més aviat millor” el camí de pujada del salari mínim interprofe­ssional (SMI) que venen impulsant des de juny del 2018.

La vicepresid­enta va insistir que la creació d’ocupació de qualitat i la millora de les condicions laborals és “la combinació més potent” perquè la recuperaci­ó permeti també reduir les desigualta­ts que va deixar l’anterior crisi econòmica. “Espero que aquesta recuperaci­ó intensa que estem veient ens permeti avançar de manera decidida en aquesta direcció”, va recalcar.

Els indicadors coneguts ahir semblen corroborar el missatge de la ministra. El dèficit comercial es va reduir en els sis primers mesos de l’any un 28,7%, fins als 5.397 milions d’euros, gràcies a l’empenta de les exportacio­ns, que van augmentar un 23,3%, fins a 152.961 milions. Les importacio­ns també van augmentar, però menys, un 20,3%, fins als 158.358 milions. La secretària d’Estat de Comerç va posar en relleu que Espanya va augmentar les seves exportacio­ns més que Alemanya (+16,7%), França (+17,4%) i el Regne Unit (+9,4%), i també per damunt de la mitjana europea (+18,2%).

“Al juny es referma la recuperaci­ó del comerç exterior espanyol. Creixen notablemen­t les importacio­ns i exportacio­ns respecte al 2020 i també creixen de manera més moderada respecte al 2019”, va dir la secretària d’Estat de Comerç, Xiana Méndez. En efecte, el mes de juny les exportacio­ns van assolir un màxim històric, amb un creixement del 22% i 27.610 milions, la xifra més alta aconseguid­a fins ara en un mes de juny.

Catalunya també va tenir rècord al juny i en el conjunt del semestre les seves exportacio­ns van créixer un 28,2%, segons les dades del Departamen­t d’Empresa. Però hi ha senyals d’alerta. “Malgrat recuperar les xifres del 2019,

La vicepresid­enta diu que el repte és crear ocupació de qualitat i s’avé a una pujada de l’SMI

Amec alerta que l’exportació pot complicar-se per la pujada dels costos i el desproveïm­ent

 ??  ?? Turistes a la Rambla de Barcelona, un dels signes de recuperaci­ó de l’activitat
Turistes a la Rambla de Barcelona, un dels signes de recuperaci­ó de l’activitat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain