La Vanguardia (Català-1ª edició)

Treball detecta més de 550 fraus amb els ERTO a Catalunya

La Inspecció ha imposat 2,3 milions d’euros en multes només fins al juny

- MAITE GUTIÉRREZ Barcelona

L’activació dels ERTO per intentar evitar la destrucció d’ocupació des que va esclatar la pandèmia ha anat acompanyad­a de vigilància per part de la Inspecció de Treball per detectar possibles fraus i abusos. Cada mes el ministeri que dirigeix Yolanda Díaz ha anat informant de les infraccion­s detectades a tot Espanya i ara, per primera vegada, ha aportat dades desagregad­es per comunitat autònoma.

En el cas de Catalunya la Inspecció de Treball ha detectat 555 infraccion­s per frau en els ERTO fins a l’1 de juny. Durant aquests mesos l’organisme ha dut a terme 4.495 actuacions en aquesta comunitat, que han donat lloc a les 555 infraccion­s citades. Això suposa el 10,16% del total de trampes descoberte­s a tot el país fins aquella data, segons informació de Treball.

Malgrat ser alta, la xifra està per sota del pes dels ERTO a Catalunya des de l’inici de la pandèmia. Durant mesos ha estat una de les comunitats amb més proporció de treballado­rs en suspensió d’ocupació. A mitjans d’aquest mes, tot i això, el nombre de persones en expedient de regulació temporal s’ha reduït significat­ivament gràcies a la reactivaci­ó de la campanya turística. Així, amb dades del 13 d’agost, Catalunya tenia 55.000 persones amb la feina suspesa, tant total com parcial, dada que suposa un 19,2% de tot Espanya (286.000 treballado­rs).

En suma, la Inspecció ha posat multes per valor de 2.352.954,58 euros a empreses a Catalunya per mala praxi amb la suspensió temporal d’ocupació. A tot Espanya s’han produït 5.500 infraccion­s amb sancions que ascendeixe­n a 26 milions d’euros. De les 39.136 actuacions iniciades per presumpte frau, se’n van finalitzar 33.553. A més de les multes, algunes empreses han estat obligades a tornar l’import de les liquidacio­ns per exoneracio­ns indegudes, que han sumat gairebé un milió d’euros.

Les denúncies públiques de mala praxi amb els ERTO s’han disparat en els últims dies. El sindicat de pilots Sepla va alertar aquesta setmana que algunes companyies aèries estan fent un ús indegut de la suspensió d’ocupació per estalviar-se sous i cotitzacio­ns a la Seguretat Social, mentre que el sindicat CC.OO. va alertar d’un augment de la picaresca en la restauraci­ó i, en menor mesura, el turisme, a l’hora de treure treballado­rs de l’ERTO –algunes empreses desafecten

La comunitat autònoma concentra el 10,16% de les infraccion­s descoberte­s al país

Més de 55.000 empleats estan encara en suspensió d’ocupació en el mes d’agost

els empleats només unes hores però els fan treballar la jornada completa–.

Des de Treball subratllen que la Inspecció continua vigilant per detectar els abusos que puguin produir-se amb aquest mecanisme de protecció de l’ocupació, encara que apunten que el ritme d’infraccion­s descoberte­s i de sancions imposades probableme­nt baixi alhora que disminueix­en els treballado­rs en ERTO, com indiquen les últimes dades.

A mitjans d’agost s’ha produït el descens més gran d’empleats en suspensió temporal des del pic del 2020. De les 286.000 persones en ERTO a 13 d’agost, dos de cada tres (186.000) estaven protegits per modalitats que comporten exoneracio­ns a la Seguretat Social, en les quals s’inclouen els sectors denominats ultraprote­gits, els ERTO per limitació d’activitat i els ERTO per impediment. El nombre de treballado­rs en ERTO de sectors ultraprote­gits es va situar en 123.000, mentre que en ERTO de limitació queden 57.000 persones, i en els d’impediment, 6.000.c

 ?? XAVIER CERVERA ?? La restauraci­ó és un dels sectors en què més empleats estan sortint d’ERTO
XAVIER CERVERA La restauraci­ó és un dels sectors en què més empleats estan sortint d’ERTO

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain