La Vanguardia (Català-1ª edició)

Immunitat de grup

- Josep Oliver Alonso

Encarant el final d’agost, semblaria que les nostres preocupaci­ons hagin canviat: de la recuperaci­ó econòmica a la geopolític­a (Afganistan) i de la infecció, ingressos hospitalar­is i uci, a la incapacita­t de les autoritats per controlar botellots de tota mena i a tot arreu. Però no. Continuem on érem fa unes setmanes. Aquesta falta d’atenció al que és realment rellevant ens hauria de preocupar: comencen a emergir símptomes de velles i noves dificultat­s, sanitàries i econòmique­s, que caldrà afrontar ben aviat.

Aquí, la velocitat de la vacunació, que anticipava un 70% de població protegida aquests dies, s’ha frenat de sobte. I a tot arreu emergeixen ofertes per aprofitar l’estoc de vacunes que està quedant, esperem que transitòri­ament, per utilitzar. Tot i això, tot apunta que la suma de desconside­ració juvenil, vacances estivals, negacionis­tes pandèmics o, simplement, contraris a la vacunació, situen en aquest 63% de vacunats avui a Catalunya un límit que costarà d’elevar. I encara que és cert que a l’Espanya occidental i central els percentatg­es són més alts, això no fa més que confirmar el que sospitàvem: allà on més envellida és la població, més vacunació. No és assumpte menor veient el que passa en altres llocs, on aquest 70% també està costant de superar.

Fins i tot en un país amb la màxima població vacunada del planeta (Israel), on prop del 80% ha rebut ja les dues dosis, s’estenen els

Fins i tot a Israel, amb gairebé el 80% de vacunats amb les dues dosis, s’estén la variant delta

casos de la nova soca delta, obligant les autoritats a iniciar una tercera ronda de vacunes. I en altres llocs, amb més èxit que el nostre en el control pandèmic, com Nova Zelanda, el pànic davant la possible extensió d’aquesta variant ha obligat el seu Govern a decretar, per l’aparició d’un sol cas!, confinamen­ts de nou. I una cosa semblant ha succeït a Austràlia, mentre que a la Xina les mesures adoptades per frenar-la comencen a afectar la confiança sobre el futur immediat de la seva economia.

Problemes mèdics únicament? En absolut. A Nova Zelanda, el seu banc central ha posposat l’esperada alça de tipus d’interès perquè s’anticipa una nova frenada a la seva activitat; i una cosa semblant succeeix a la Xina, on alguns indicadors de producció estan creixent menys de l’esperat, provocant esgarrifan­ces en altres grans economies, que esperaven que la locomotora xinesa les arrossegué­s.

I aquí? Sense novetat, senyora baronessa: el descontrol del botellots, i platges i restauraci­ó al màxim apunten que tot es posposa a setembre, fins i tot l’economia. Semblaria que la immunitat de grup estigués ja assolida. O, potser, es tracta d’una altra immunitat més perversa: la de la falta de considerac­ió, o el pur menyspreu, sobre els efectes econòmics, i per tant socials, del que tenim avui, i del que queda per arribar demà.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain