La Vanguardia (Català-1ª edició)

Toyota retalla la producció un 40% per la falta de peces

La mesura es concentra al Japó, però també afecta Europa

- REDACCIÓ Barcelona

La falta de components ha obligat Toyota a retallar fins al 40% de la producció planejada per al setembre, va anunciar ahir l’empresa. Les retallades en el principal fabricant mundial començaran dimarts 24 d’agost i s’estendran fins al 30 de setembre. Es deixaran de produir 360.000 vehicles dels 900.000 previstos a escala global. El Japó patirà una tisorada de 140.000 cotxes, els EUA de 60.00090.000 (fins al 60% en funció del mes), la Xina el mateix, Europa 40.000 i 18.000 la resta de regions, va detallar un portaveu de l’empresa. Una mostra més de les dificultat­s que afronta el sector per la falta de peces –tant semiconduc­tors com components, si bé l’automotriu no ho va especifica­r– i que paralitza línies sense més alternativ­a. En el cas nipó el cessament de la producció serà de tot un mes sencer en certs casos.

Des de juliol Toyota ha anat suspenent la producció en certes plantes, però aquest és l’ajust més gran anunciat fins ara. Amb unes “sinceres disculpes per la inconveniè­ncia”, argumentad­a en l’“escassetat de peces com a resultat de la propagació de la covid al sud-est asiàtic”, cotxes com el Corolla, el Yaris, el Prius o el Land Cruiser veuran retallades les seves xifres, si bé l’empresa diu que el seu objectiu de fabricar 9,3 milions de cotxes a l’any es manté. Per complirho, es veurà obligada a trepitjar l’accelerado­r en l’últim trimestre. “Els nostres equips de fabricació i de cadena de subministr­ament han treballat diligentme­nt per desenvolup­ar contramesu­res per minimitzar l’impacte a la producció”, van explicar des de l’empresa.

Després de confirmar la retallada, avançada pel mitjà local Nikkei , les accions de Toyota van caure un 4,4% a Tòquio. Fins ara havia esquivat amb millor sort l’impacte de la pandèmia, gràcies a la cura de la cadena de subministr­ament i un sòlid inventari, però amb l’extensió de la variant delta a la regió no ha estat una excepció.

La nipona no és l’única que pateix la falta de peces. Segons Reuters, el segon fabricant global, Volkswagen, espera que “el subministr­ament de semiconduc­tors en el tercer trimestre sigui molt volàtil i ajustat”. “No podem descartar més canvis a la producció”, es va afegir. Com Toyota, espera compensar els dèficits de producció en l’últim tram de l’any, quan espera que la situació millori. A inicis de mes, el fabricant de semiconduc­tors alemany Infineon va dir que la indústria s’enfrontava a “greus limitacion­s de subministr­ament a tota la cadena de valor” i que caldria fins ben entrat el 2022 per tornar a equilibrar l’oferta i la demanda. El panorama de corbes es va notar a les borses: Volkswagen va caure el 2%, Renault el 2,5%, Daimler el 3,3% i Stellantis el 3,6%. També les firmes americanes van cotitzar en vermell.c

Les perspectiv­es castiguen a la borsa totes les grans empreses del sector, des del Japó fins als EUA passant per Europa

 ?? MICHEL SPINGLER / AP ?? Operaris en una planta de Toyota al nord de França
MICHEL SPINGLER / AP Operaris en una planta de Toyota al nord de França

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain