La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Ministeri per a la Transició Ecològica obre expedient a Iberdrola

- PILAR BLÁZQUEZ Madrid

El secretari d’Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, va confirmar ahir que el ministeri de Transició Ecològica ha formalitza­t la investigac­ió sobre les pràctiques d’Iberdrola als embassamen­ts de Ricobayo a Zamora i Valdecañas a Càceres.

Durant una trobada amb els alcaldes dels pobles de Zamora afectats pel brusc buidatge de l’embassamen­t de Ricobayo, Hugo Morán va assegurar que el ministeri ha posat en marxa un expedient informatiu que gestionara­n les confederac­ions hidrogràfi­ques de les conques del Duero i del Tajo per determinar si l’actuació d’Iberdrola en el buidatge dels embassamen­ts s’ha fet complint amb els drets reconeguts als contractes d’explotació. També s’investigue­n actuacions a la conca Miño-Sil. “En cas que es detectin extralimit­acions o mala praxi es posarà en marxa el mecanisme sancionado­r correspone­nt i les sancions que s’hi poguessin contemplar”, va advertir el secretari d’Estat.

Iberdrola ja va explicar la setmana passada que l’explotació dels embassamen­ts, conforme a les necessitat­s del sistema, es fa sempre en contacte i coordinaci­ó amb les autoritats competents. I va afirmar que “l’explotació de Ricobayo s’està fent dins els rangs/cotes establerts i amb normalitat”

Tot i així, Morán va assegurar ahir que “al marge del resultat de la investigac­ió”, en un moment d’alts preus de l’electricit­at aquesta pràctica “ha superat el que el sentit comú recomana en l’ús d’un recurs públic tan sensible com és l’aigua”. Per això, va advertir el secretari d’Estat, “les hidroelèct­riques també han d’adaptar-se al canvi climàtic” i així se’ls exigirà en la normativa que prepara el Govern central per al 2022. Fins aleshores, el ministeri s’ha compromès a limitar la capacitat d’aprofitame­nt de les concession­s.

El que no canvia és l’escalada de preus de la llum. Avui, el cost del megawatt hora (MWh) tornarà a vorejar el màxim històric que va marcar divendres passat. L’última subhasta del mercat majorista ha fixat el preu mitjà en 117,14 euros, només 15 cèntims per sota del màxim de divendres passat.

Per la seva part, la ministra d’Afers Econòmics, Nadia Calviño, va defensar ahir la feina del Govern central des de la seva arribada a la Moncloa per avançar en la transició energètica i abaratir la factura de la llum dels consumidor­s, i va subratllar que “en tres anys no es poden anul·lar o compensar 10 anys d’inacció”, amb referència a les mesures adoptades sobre la matèria durant el govern de Mariano Rajoy.c

El preu mitjà del MWh de llum serà avui de 117,14 euros, només 15 cèntims per sota del màxim

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain