La Vanguardia (Català-1ª edició)

El tràfic de marihuana dispara els episodis de narcoviolè­ncia

Els Mossos d’Esquadra alerten de les derivades del nou ‘or verd’ en la societat civil

- MAYKA NAVARRO Barcelona

Mitjançant amenaces, extorsions i alguna agressió els feien fora dels seus pisos per poder plantar marihuana. Passava al barri de Sant Roc de Badalona i continua passant a la Mina de Sant Adrià de Besòs. Els Mossos d’Esquadra van detenir al juliol una organitzac­ió criminal i familiar que feia la vida impossible als inquilins d’alguns habitatges en què estava interessad­a per ampliar l’espai per conrear el que molts ja diuen que és el nou “or verd”. La unitat central de segrestos i extorsions de la policia catalana va detenir 15 persones, i tres continuen a la presó. Les famílies no han pogut tornar als seus pisos per por de les represàlie­s.

Que et facin fora de casa teva perquè d’altres conreïn marihuana és un exemple que evidencia com, cada vegada més, el crim organitzat atempta contra la seguretat de les persones alienes al món delinqüenc­ial. A Sant Roc, a la Mina, però també al Montseny, on la Guàrdia Civil va descobrir fa dues setmanes com una banda va desforesta­r diverses hectàrees del parc natural per plantar-hi marihuana.

Amb el mateix sistema una altra organitzac­ió va talar arbres i va aplanar el terreny amb maquinària pesant per arrasar diverses hectàrees d’un bosc protegit de Santa Cristina d’Aro per fer el mateix: conrear-hi marihuana.

L’any passat en aquesta època l’àrea central d’anàlisi de la criminalit­at de la comissaria general d’investigac­ió criminal dels Mossos va elaborar un interessan­t informe, El mercat de la marihuana a Catalunya , que analitzava les causes i els riscos del fenomen. L’estudi advertia del risc de corrupció dels poders públics per part de les estructure­s criminals establerte­s a Catalunya, que s’han convertit en la principal amenaça per a l’estabilita­t

El

La majoria de plantacion­s de marihuana obtenen la collita cada 3 mesos aproximada­ment, d’aquí les possibles oscil·lacions de la gràfica social en aquesta comunitat.

Un any després, els mateixos analistes han firmat un segon treball, Violència i marihuana, que adverteix que l’escalada violenta derivada del tràfic de la marihuana augmenta i que l’afectació en el dia a dia de la ciutadania cada vegada és més alta.

Cada mes es coneixen a Catalunya vuit narcoassal­ts, robatoris violents entre organitzac­ions criminals que es dediquen al cultiu i al tràfic de marihuana. Coneguts també com a vuelcos, aquests episodis de narcoviolè­ncia només són la punta de l’iceberg del que realment passa al submon del crim organitzat. Com que es tracta d’atacs entre delinqüent­s, aquests últims amb prou feines denuncien, i els investigad­ors coneixen els episodis a partir de les víctimes mortals, dels ferits greus o dels testimonis inesperats de les baralles.

El 2018 els Mossos van activar el Pla d’acció Marihuana per lluitar contra aquest boom, un fenomen que alguns analistes descriuen com la nova febre de l’or verd i que ha convertit Catalunya en el principal hort d’Europa, cosa que atreu les pitjors màfies internacio­nals interessad­es en la nova oportunita­t de negoci. Amb les xifres a la mà, els responsabl­es de la divisió d’investigac­ió criminal dels Mossos d’Esquadra, des de l’intendent al capdavant, Ramón Chacón, fins a l’inspector Toni Salleras, responsabl­e de l’àrea central de crim organitzat, no perden l’oportunita­t d’advertir que, si no hi ha un canvi dràstic en els elements que afavoreixe­n que les màfies continuïn triant Catalunya per conrear i traficar, hi ha risc de convertir la comunitat autònoma en un nou camp de Gibraltar amb zones controlade­s per unes organitzac­ions que incentiven la delinqüènc­ia local. Es tracta d’un escenari que potencia les xarxes de traficants amb accés fàcil a les armes de foc

Les màfies de la marihuana són la principal amenaça per a l’estabilita­t social de Catalunya

Dels 96 narcoassal­ts relacionat­s amb la marihuana...

...en el 66% es van utilitzar armes

Durant l’any passat es van produir 8 narcoassal­ts al mes de mitjana

A Catalunya es registren vuit narcoassal­ts cada mes entre traficants d’aquest tipus de droga

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain