La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rússia i la Xina fan front comú davant el triomf dels talibans

- PEQUÍN Agències

El president xinès, Xi Jinping, i el president rus, Vladímir Putin, van intercanvi­ar ahir per telèfon els seus punts de vista sobre la crisi desencaden­ada a l’Afganistan. Durant la conversa, no es van fer ressò de la cimera del G-7, que dimarts va acordar pressionar els talibans perquè permetin el pas segur als afganesos que vulguin anarse’n del país després del 31 d’agost.

El president Joe Biden va reiterar el dimarts que els Estats Units acabaran les evacuacion­s des de l’aeroport de Kabul el 31 d’agost. Una data inamovible també per als talibans, que exigeixen que totes les evacuacion­s estiguin enllestide­s aleshores.

En la xerrada amb Putin de dimecres, Xi va reiterar la posició de la Xina de no interferèn­cia i de respectar la sobirania i independèn­cia de l’Afganistan. Per la seva part, el líder rus li va dir a Xi que comparteix les posicions i interessos de la Xina i que està disposat a treballar amb Pequín per “evitar que les forces estrangere­s interferei­xin i destrueixi­n” l’Afganistan.

Xi va instar totes les parts a l’Afganistan a construir un marc polític obert i inclusiu, implementa­r polítiques moderades i estables i tallar els lligams amb els grups terroriste­s. Putin va dir que Rússia també vol treballar amb la Xina per lluitar contra el terrorisme i el contraban de drogues i evitar que els riscos de seguretat “s’estenguin” fora de l’Afganistan.

Atents a la vasta riquesa mineral del país i a evitar que el terrorisme s’escampi per la frontera, les autoritats xineses i russes s’han mostrat fins ara benèvoles amb els talibans. Una delegació talibana es va reunir recentment amb l’ambaixador xinès a Kabul.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain