La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Xina introdueix el “pensament Xi Jinping” a les escoles de primària

- ISMAEL ARANA Hong Kong. Correspons­al

La Xina introduirà aquest any el “pensament Xi Jinping” a totes les etapes de l’ensenyamen­t, des de primària fins a la universita­t. Es tracta d’un pas important en la recuperaci­ó del culte a la personalit­at del líder, en un procés que va arribar al zenit durant el mandat de Mao Zedong –de qui es valorava la seva aportació al marxisme leninisme– i que va ser abandonat a finals dels anys setanta durant el mandat liberal de Den Xiaoping.

L’objectiu declarat de les autoritats amb la inclusió de la “ideologia” del secretari general del Partit Comunista Xinès (PCX) és

“ajudar la joventut a establir les creences marxistes” i enfortir “la confiança en el camí, la teoria, el sistema i la cultura del socialisme amb caracterís­tiques xineses”, segons les directrius publicades pel Ministeri d’Educació.

Durant el XIX Congrés Nacional del PCX celebrat el 2017 es va aprovar la modificaci­ó de la Constituci­ó xinesa per afegir el

“pensament de Xi Jinping en el socialisme amb caracterís­tiques xineses en la nova era”, nom oficial del corpus ideològic del mandatari.

La seva inclusió va suposar la consolidac­ió del lideratge de Xi, reforçat un any després amb l’abolició del límit de dos mandats. També el va situar molt a prop de l’estatus de Mao Zedong, l’únic líder xinès que fins aleshores va poder presenciar en vida com les seves aportacion­s teòriques eren caracterit­zades com a “pensament” i s’incloïen a la Carta Magna.

Des d’aquell dia, l’estudi de les idees de Xi s’ha introduït en algunes universita­ts del país o entre els quadres juvenils del partit. A les escoles de primària, el focus estarà posat a “conrear l’amor pel país, el PCX i el socialisme”. En les de secundària, hi haurà una combinació d’“experiènci­a perceptiva i estudi del coneixemen­t” per ajudar els estudiants a formar judicis i opinions polítiques bàsiques.

I ja a la universita­t, l’èmfasi es posarà en “l’establimen­t del pensament teòric”, va afegir el document.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain