La Vanguardia (Català-1ª edició)

Operació Arca de Noè

Londres autoritza el rescat de Kabul de dos-cents gossos i gats abandonats

- RAFAEL RAMOS Londres. Correspons­al

Els defensors dels animals estan encantats, d’altres no ho tenen tan clar. Mentre prop de deu mil persones continuen buscant desesperad­ament la manera de sortir de Kabul, el Ministeri de Defensa britànic ha autoritzat l’evacuació de cent quaranta gossos i seixanta gats abandonats. El missatge oficial és que l’imperi no abandona els seus, ja tinguin dues potes o quatre.

Paul Farthing, un condecorat exsergent dels marines que va estar destinat a l’Afganistan, és el fundador del primer refugi d’animals sense amo al país i ha aconseguit que un grup de donants contractin un Airbus A330 per dur a terme el rescat abans que els Estats Units abandonin els afganesos a la seva sort el 31 d’agost (en realitat ja ho han fet), i els talibans passin a controlar també l’aeroport.

Al principi, el ministre de Defensa, Ben Wallace, havia posat el semàfor vermell a la sortida de l’avió amb els animals amb l’argument que la prioritat per ser rescatats correspon a aquells amb més risc de ser represalia­ts pels nous amos del país, que en teoria serien homes i dones que no combreguen amb les seves idees polítiques o religioses, es resisteixe­n a la llei islàmica o són vistos com a rivals pel poder. En principi els gossos i gats passarien més desaperceb­uts, encara que el fet de residir a Nowzat, el refugi de l’exmarine britànic, podria jugar en contra seu i fer que talibans els veiessin com a traïdors.

Després de criticar fins i tot que l’Airbus estigués ocupant espai a les pistes d’enlairamen­t i aterratge de l’aeroport, Wallace ha canviat d’opinió i ha donat llum verda a l’anomenada Operació Arca de Noè. Ha estat persuadit pels grups animaliste­s que els quadrúpede­s aniran al compartime­nt de càrrega de l’aeronau, i que els 250 seients seran ocupats pels 120 treballado­rs del refugi (que podrien estar en el punt de mira dels talibans), i els 130 restants per altres aspirants a l’asil elegits pel Govern d’acord als seus criteris de vulnerabil­itat.

Paul Farthing, conegut com Pen, va lluitar amb el 42 Comando dels Marines a l’Afganistan, i durant el seu desplegame­nt el 2006 la seva unitat va intervenir en una ocasió per separar dos gossos que s’estaven barallant. Va adoptar-ne un al qual va posar el nom de la ciutat (Nowzad, igual que més tard al refugi que va fundar), i després de conviure amb ell alguns mesos va intentar sense èxit emportar-se’l al Regne Unit quan va acabar la seva

 ?? ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP ??
ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain