La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’oposició no dona treva a l’Executiu en plena crisi de l’Afganistan i Ceuta

El Congrés revifa la confrontac­ió mentre Sánchez i Vivas arriben a acords

- CARMEN DEL RIEGO Madrid

La confrontac­ió política va arribar ahir al Congrés, durant el debat a la Diputació Permanent sobre les compareixe­nces de ministres que havien sol·licitat PP, Ciutadans i Vox. I aquesta confrontac­ió va tornar amb discursos enverinats que deixen poc espai a l’acord. Frases com “amb Sánchez Espanya queda reduïda a una caricatura” van sortir dels llavis de l’oposició, mentre que el discurs del PSOE va recórrer als casos de corrupció que afecten el PP pendents de judici, o fins i tot a la voluntat dels populars per fer malbé els discos durs. Tot va ser un intercanvi d’acusacions i paraules gruixudes.

Se sabia per endavant que els partits que formen part del Govern central i els seus aliats rebutjarie­n les peticions de compareixe­nces, i que per a l’oposició no n’hi hauria prou amb les previstes per l’Executiu, com les d’Exteriors, per explicar l’evacuació de l’Afganistan, la de la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, sobre la pujada de la llum, o la de la ministra de Sanitat, Carolina Darias,

per abordar la vacunació.

Pel mig, portaveus com el del PNB, Aitor Esteban, o la de Coalició Canària intentaven introduir seny en el debat i recordaven als populars que el PP havia donat suport a la pròrroga de l’estat d’alarma anul·lat pel Tribunal Constituci­onal.

Confrontac­ió pel Marroc; per la pujada de la llum; per la reunió de la comissió bilateral entre el Govern central i la Generalita­t de Catalunya; per l’Afganistan, i sense ni una sola paraula sobre el centre d’acolliment de Torrejón tan lloat per les autoritats europees; o pel viatge als Estats Units al juliol, també sense una sola menció a la conversa telefònica i els acords entre Pedro Sánchez i Joe Biden de dissabte.

Entre les polèmiques, les peticions de dimissió del ministre de l’Interior, Fernando GrandeMarl­aska, pel retorn al Marroc de menors no acompanyat­s, que una jutgessa ha paralitzat.

Però mentre a la Diputació Permanent el to pujava, a la Moncloa, Sánchez i el president de Ceuta, Juan José Vivas, del

PP, negociaven una solució per als menors no acompanyat­s que van arribar a la ciutat autònoma al maig, després del nou revés judicial.

Allà on el PP veu motiu de crítica, pel president de Ceuta és una bona gestió, i on es demana la dimissió de Marlaska, Vivas assumeix tota la responsabi­litat d’aquests retorns assistits. Sánchez i Vivas van acordar la devolució dels menors, però no pas amb el procedimen­t que la justícia ha tombat, sinó a través del que diu el reglament de la llei d’Estrangeri­a i apunten els jutges en la interlocut­òria en què es decreta la paralitzac­ió. Això passa per fer informes personalit­zats de cada menor, cosa que requereix psicòlegs i treballado­rs socials de què Ceuta, que té la competènci­a, no disposa. Per això, el pacte subscrit ahir estableix que el Govern central posi a

Ribera i López Miras decideixen deixar de banda les polèmiques i treballar plegats per la salvació del mar Menor

Els menors no acompanyat­s seran tornats al Marroc, complint el que diuen els jutges

disposició de la ciutat autònoma tots els mitjans que ara li falten.

Els dos presidents van estar d’acord, també, que la solució no és distribuir aquests menors per altres comunitats autònomes. No es vol donar el missatge que arribar a Ceuta garanteix el pas a la Península, que és el que pretenen la majoria.

No només hi va haver acords, també paraules d’elogi de Vivas a Sánchez per la implicació en la resolució del problema i la gestió que va fer de la crisi amb l’allau de marroquins entrant a Ceuta. Uns elogis que, a parer seu, no són contradict­oris amb la posició de Pablo Casado, ja que al marge de declaracio­ns en les seves converses li ha dit que “Ceuta és el primer” i que és “un afer d’Estat”.

No va ser l’única entesa ahir. Després de dies de polèmiques i d’acusacions mútues, el president de Múrcia, el popular Fernando López Miras, i la vicepresid­enta de Transició Ecològica, Teresa Ribera, es van posar d’acord a treballar plegats en una comissió bilateral per salvar el mar Menor. És a dir, administra­ció central i autonòmica van enterrar la destral de guerra que havien esgrimit els últims dies sobre de qui és la responsabi­litat del desastre.

Després de la reunió mantinguda a Múrcia, el president murcià, que havia estat molt crític amb la ministra, va subratllar que “tenim visions, prioritats diferents, però el mateix objectiu”, que és salvar el mar Menor.c

 ?? DANI DUCH ?? Sánchez i Vivas, president de Ceuta, van acordar ahir a la Moncloa la devolució dels menors arribats a la ciutat autònoma al maig
DANI DUCH Sánchez i Vivas, president de Ceuta, van acordar ahir a la Moncloa la devolució dels menors arribats a la ciutat autònoma al maig

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain