La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un salvavides enverinat

- Josep Martí Blanch @JosepMartB­lanch

Hi ha diferèncie­s notables entre la present legislatur­a catalana i l’anterior. La més destacable és que les dues figures que més càrrega de representa­tivitat política tenen per al conjunt de la ciutadania intenten complir, amb més o menys encert, amb els principis bàsics de la seva feina.

Pere Aragonès ha recuperat el mínim de respecte a la institució que exigeix la responsabi­litat del càrrec de president i que havia quedat completame­nt volatilitz­at en el mandat anterior de Quim Torra. Al seu torn, Salvador Illa ha ressuscita­t el paper de líder de l’oposició, que en els anys precedents exercia Ciutadans en una insana cridòria malhumorad­a sense cap voluntat d’erigir-se en alternativ­a de govern. Illa exerceix amb una sana ambició el paper de corcó de la consciènci­a. No només aspira a tornar a guanyar les eleccions quan arribin, sinó a fer-ho amb prou claredat per poder-se asseure algun dia a la butaca de president.

Aragonès i Illa s’han enviat missatges explícits els últims dies a compte dels futurs pressupost­os de la Generalita­t. El president ha volgut remarcar que ni en els seus pitjors malsons aprovarà els comptes del Govern amb els socialiste­s catalans. El seu desig, diu, és fer-ho de la manera que fixen els acords de legislatur­a d’ERC, Junts per Catalunya i la CUP. Salvador Illa, per la seva part, ha fet el desentès al menyspreu amb què se’l tracta i ha insistit a mostrar-se disposat a ser el flotador que necessitar­à l’Executiu català quan els anticapita­listes donin carbassa als pressupost­os.

Tot el que fa Illa parteix d’una premissa prèvia: anirà en augment el nombre de catalans, independen­tistes o no, completame­nt esgotats de posicions maximalist­es i predisposa­ts a valorar positivame­nt una oferta política que, sense renunciar als seus postulats bàsics, no negui el pa i la sal a l’adversari. És una estratègia de mitjà i llarg termini per deixar inoperant l’independen­tisme sense insultar-lo, sense menysprear-lo i consideran­t-lo un actor legítim al qual, si se li dona prou corda, s’acabarà penjant amb la seva pròpia soga.

L’oferta d’Illa per enllitar-se amb Pere Aragonès a compte dels pressupost­os està pensada perquè aquest i tot el seu govern es coguin a la salsa de les seves múltiples contradicc­ions. En el terreny econòmic, Aragonès diu que vol girar a l’esquerra, però no del tot, perquè les elits econòmique­s catalanes no rectifiqui­n l’opinió d’home centrat que amb tant d’afany es construeix als despatxos des de fa anys.

JxCat, per la seva banda, no pot girar cap enlloc perquè hi ha massa mans al volant, però cada vegada són més veus les que diuen prou al seguidisme esquerrà i que veuen en els pròxims pressupost­os, que elabora Jaume Giró, el moment ideal per deixar clar que hi continua havent un independen­tisme d’arrel conservado­ra-liberal digui el que digui Jordi Sànchez. Així les coses, ERC i JxCat són inevitable­ment una pedra a la sabata per a la CUP, i aquesta ho és per a la coalició de govern.

És enmig de tant d’embolic que Salvador Illa llança el salvavides. Si l’independen­tisme s’hi acabés agafant, el discurs sobiranist­a quedaria inhabilita­t per la via dels fets. En canvi, si renunciess­in al seu suport i els pressupost­os es tornessin impossible­s, el sobiranism­e

L’estratègia és senzilla: si dones corda a l’independen­tisme, s’acabarà penjant

quedaria atrapat en la lògica de continuar perjudican­t els catalans a condició de poder mantenir impol·luta la política de blocs.

En els dos escenaris, Salvador Illa acumularia capital polític. A més, al líder del PSC li convenia oferir el salvavides ara, per evitar que la seva predisposi­ció –sincera o no– s’acabés interpreta­nt com una ordre directa de Pedro Sánchez a canvi del suport que ERC li haurà de donar per aprovar els comptes espanyols.

 ?? CATI CLADERA / EFE ?? Salvador Illa ahir a Mallorca
CATI CLADERA / EFE Salvador Illa ahir a Mallorca
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain