La Vanguardia (Català-1ª edició)

“El millor pla per a la justícia social és l’independen­tista”

Diputada d’ERC al Parlament

-

York... Cap al 2005 vaig opositar i hi tinc plaça des de llavors.

Com va arribar a ERC?

Havia participat en algunes xerrades com a experta sobre temàtiques concretes. El febrer del 2014 es va fer un seminari a Vic i hi vaig conèixer la Marta Rovira.

Quan pren consciènci­a independen­tista?

Ho era i no ho sabia. No n’ets conscient fins que comences a analitzar el que has fet al llarg de la teva vida. Vaig anar a votar el 9-N perquè creia en el projecte. L’1-O també. A prop d’aquesta plaça hi ha la casa de la senyora Regina, una dona que havia patit el franquisme i explicava que no sabia escriure el català. Ja creia que el millor projecte per a Catalunya és l’independen­tista, sobretot per qüestions de justícia social i d’igualtat. Així que surts de Catalunya els inputs que reps no són gaire positius.

Per cap fet en concret?

Una anècdota: cada any viatjava al Marroc passant per Algesires. A Alacant ens vam trobar una família francesa d’origen algerià a qui havien robat totes les pertinence­s.

Com que no sabien parlar castellà vaig trucar a la Guàrdia Civil i ens van tractar d’una manera... més denigrant impossible. I quan em van sentir parlar català amb ma germana encara els va fer més ràbia. “Niña, aquí se habla español”, em van dir. Hi ha un odi a tot el que és diferent. Aquí respectem tothom.

Ha crescut el discurs d’odi?

Ha existit sempre, però sí que és cert que va haver-hi un moment en què socialment tots ens vam autoengany­ar i vam pensar que com que ja no porten la jaqueta bomber ja no hi són. Avui dia l’extrema dreta ha experiment­at un creixement ferotge que esgarrifa. Alguns d’ells són aquells de la bomber, però ara van amb corbata. El que més em preocupa és la ingenuïtat amb què hem actuat com a societat, que la bomber s’havia acabat. Ens hauríem de preguntar

Al Parlament “Cal preguntar-se què hem fet malament per tenir onze diputats de l’extrema dreta”

què hem fet malament com a societat perquè avui tinguem onze diputats de l’extrema dreta al Parlament.

I quin repte es marca vostè per a aquesta legislatur­a?

Vull gaudir-ne. De l’anterior no en vaig gaudir. Soc una persona molt de sentiments i tenir companys a la presó no m’ajudava. No em sentia a gust. Tinc la sensació que no ho he fet prou bé. Vull fer-ho més bé.

On va de vacances?

Enlloc. No paro per casa durant tot l’any i vull ser al poble i fer activitats amb els nens. Com a molt, dos dies a la Costa Brava. M’hauria agradat tornar al Marroc, però la situació sanitària és molt complicada.

Un llibre?

Escrivim el futur amb tinta lila , de la Carme Forcadell. Aquesta discrimina­ció que patim les dones per ser dones la descriu molt bé.c

 ?? XAVIER CERVERA ?? La diputada d’ERC Najat Driouech a la plaça de l’Església del Masnou
XAVIER CERVERA La diputada d’ERC Najat Driouech a la plaça de l’Església del Masnou

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain