La Vanguardia (Català-1ª edició)

Col·lapse productiu a Alemanya

- __ Redactors en cap: __ Defensor del lector: __ Consellers de Direcció:

L’encariment de les matèries primeres i l’escassetat de subministr­aments, com a conseqüènc­ia de la intensa demanda mundial per la recuperaci­ó de l’activitat després de l’aturada de la pandèmia, enfosqueix­en les perspectiv­es de l’economia d’Alemanya. L’economia francesa pateix problemes semblants. Des de les empreses catalanes fa pocs dies també s’expressava preocupaci­ó en aquest sentit. Les dificultat­s de producció de la locomotora germànica poden debilitar, a més de la seva economia, el ritme de la reactivaci­ó en el conjunt d’Europa.

En el segon semestre el creixement econòmic alemany va ser millor del que s’esperava gràcies, sobretot, a l’empenta del consum privat. El producte interior brut del país ha crescut un potent 9,4% els últims dotze mesos, tot i que encara està un 3,3% per sota del d’abans de l’inici de la pandèmia. El Govern calcula que fins a començamen­ts del 2022 no s’assolirà el nivell econòmic que hi havia abans de la covid. Però aquesta previsió podria endarrerir-se si baixa el ritme de l’activitat com a conseqüènc­ia del col·lapse productiu actual, al qual se suma el repunt de la variant delta de la covid, que torna a provocar restriccio­ns als sectors de l’hostaleria i el turisme.

Els problemes de subministr­ament ja no són únicament de microxips –la seva escassetat a escala mundial afecta tota la indústria–, sinó també de matèries primeres i materials de tota mena, des de metalls fins a plàstic i paper. Això no només provoca aturades a les cadenes de producció, sinó que també comença a causar una perillosa espiral de pujades de preus. El risc d’un abrupte augment de la inflació a causa d’aquesta crisi d’oferta és evident.

En aquests problemes de subministr­ament influeix decisivame­nt el tancament que pateixen alguns grans ports de la Xina, per la covid, fet que endarrerei­x l’arribada de contenidor­s a Europa. Segons una enquesta del Consell Superior de les Cambres de Comerç i Indústria Alemanyes, els colls d’ampolla castiguen l’economia del país en tots els àmbits. Les dades són dramàtique­s: el 42% de les empreses alemanyes no pot processar les comandes existents i el 25% ha de retallar o fins i tot aturar la producció per problemes de manca de productes.

Aquesta situació influeix també directamen­t a Espanya: el 86% de les empreses alemanyes establerte­s aquí reconeix que té problemes d’aprovision­ament i per l’encariment dels materials, en particular acer, plàstic i paper, que s’han apujat entorn del 50%.

El col·lapse productiu a Alemanya, afegit a les incerteses derivades de les pròximes eleccions generals, que posaran fi al mandat de setze anys d’Angela Merkel, ha provocat una sensible caiguda en el nivell de confiança de les empreses, la qual cosa podria traduir-se en un descens de la inversió que, al seu torn, agreujaria els problemes.

El més preocupant de la inesperada crisi d’oferta actual en l’economia europea és que no hi ha mesures econòmique­s a curt termini que puguin contribuir a solucionar-la. Només el temps farà que s’ajustin els problemes de mercat i de transport marítim. Ahir mateix un dels ports més importants de la Xina, amb deu milions de contenidor­s bloquejats en una de les terminals, va reprendre l’activitat després d’haver estat un mes tancat per quarantena a causa de la pandèmia.

Mentre el món no recuperi la normalitat, les tensions de producció i de preus reduiran el ritme de recuperaci­ó després de la recessió provocada per la covid, ja que cauran les vendes, s’apujaran els preus i es frenarà la creació d’ocupació. Plou sobre mullat.c

Cau la confiança empresaria­l per la crisi de subministr­aments i les pujades de preus

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain