La Vanguardia (Català-1ª edició)

Educació demana que es contractin més docents però no n’assumirà el cost

- CARINA FARRERAS Barcelona

El Govern espanyol i les comunitats autònomes veuen necessari augmentar la plantilla de docents per garantir la presencial­itat de tot l’alumnat en totes les etapes i nivells del curs escolar 2021-2022, el tercer impactat per la pandèmia. Però ningú no en vol assumir el cost.

Malgrat el bon ritme de vacunació, amb un 61,7% dels adolescent­s amb la primera dosi i l’expectativ­a d’arribar a un 100% el primer dia de curs, l’expansió del virus continua sent alta, amb una taxa d’incidència acumulada superior a 250, que correspon a un escenari d’alerta màxima, segons el protocol sanitari acordat al maig i ratificat ahir pel Ministeri d’Educació i els governs autonòmics.

Així, el primer trimestre començarà amb unes mesures semblants a les del curs passat –mascareta, ventilació, distancia, grups estables–, i no es relaxaran fins que la situació millori, segons va admetre la ministra Pilar Alegría, que va demanar “prudència” i “no abaixar la guàrdia” a la comunitat educativa. Malgrat aquesta crida a la prudència, la Conferènci­a Sectorial va acordar ahir reduir la distància interperso­nal a l’aula d’1,5 a 1,2 metres (no previst al protocol fins a nivells baixos de transmissi­ó) per evitar desdoblame­nts de classes o classes rotatòries i semipresen­cials, cosa que l’administra­ció educativa no vol però està prevista a partir de 3r de l’ESO en nivells de transmissi­ó alts.

Per aquesta raó, diversos consellers autonòmics d’Educació van plantejar ahir a la ministra la necessitat de disposar d’un fons específic per al reforç escolar que garanteixi professora­t per abaixar les ràtios, tal com es va establir, a tall d’emergència, el curs passat, en què es van contractar 40.000 docents més, cosa que va suposar una inversió de 2.000 milions assumida pel

Govern espanyol.

Davant aquesta petició, la responsabl­e del ministeri va respondre que les autonomies ja rebran una partida extraordin­ària per esmorteir l’impacte de la crisi procedent dels pressupost­os generals de l’Estat, que ascendeix a 13.500 milions d’euros, i que en aquesta partida hi haurien d’estar incloses les despeses en Educació. De fet, va instar els consellers que els reforços educatius fossin una “prioritat” en els executius, per possibilit­ar la màxima presencial­itat en totes les etapes i nivells i evitar l’educació en línia.

De totes maneres, només sis comunitats han ratificat que mantindran les plantilles de personal educatiu del curs passat: Euskadi, Navarra, Comunitat

Valenciana, Castella i Lleó, Castella-la Manxa i Catalunya. Madrid va assegurar ahir que contractar­à 3.000 docents més.

A més d’aquesta partida econòmica per atendre serveis essencials, que es transferir­à entre els mesos de setembre (un 70%) i novembre (el 30% restant), els executius autonòmics rebran 1.750 milions dels fons React-EU i 1.185 milions per a la digitalitz­ació de centres educatius. “En tots aquests fons covid l’educació ha de ser prioritàri­a”, va afirmar Alegría.c

 ?? CHEMA MOYA / EFE ?? Pilar Alegría
CHEMA MOYA / EFE Pilar Alegría

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain