La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ribera accepta la proposta d’un cinturó verd per protegir el mar Menor

- A. CERRILLO Barcelona

Un corredor o cinturó verd al voltant del mar Menor en què es prohibeixi l’ús de fertilitza­nts agrícoles, la declaració de la llacuna murciana com a hàbitat en perill de desaparici­ó o l’adopció de “mesures cautelars judicials contra els regadius il·legals”. Són algunes de les propostes dels grups ecologiste­s presentade­s ahir a la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, per respondre al col·lapse ecològic del mar Menor. La reunió va tenir lloc a Los Alcázares (Múrcia).

Els grups ecologiste­s reclamen una franja d’1,5 quilòmetre­s al voltant de la llacuna on es prohibeixi l’ús de fertilitza­nts agrícoles habilitada com un corredor o “filtre verd” contra els contaminan­ts. La càrrega de nutrients dels abocaments agrícoles (nitrats i fòsfor) és la principal responsabl­e de la contaminac­ió del mar Menor, letal per als peixos.

La ministra es va mostrar molt receptiva; va donar suport a la idea del cinturó verd (cosa que suposarà la compra de finques al litoral) i va anunciar un “pla estratègic diferent” per salvar la llacuna, centrat a reduir les càrregues contaminan­ts que l’ecosistema no pot absorbir. Ribera va rebutjar el vigent Pla d’Abocament 0, perquè “no és una resposta adequada, i està desfasat”. Aquest pla (gestat en l’època del PP) el formen un conjunt d’obres hidràuliqu­es, però se centra en la gestió de l’aigua i no a prevenir la contaminac­ió en origen.

El gruix d’inversions consisteix a rebaixar les aigües de l’aqüífer i captar també els cabals de les rambles per eliminar els nitrats (en plantes específiqu­es) abans de portar-los al canal de transvasam­ent per a regadiu i abocar les salmorres a la Mediterràn­ia.

Però els científics ho rebutgen perquè estimen que només vol obtenir més recursos hídrics per a l’agricultur­a, mentre que les aportacion­s reals de nutrients al mar Menor des de l’aqüífer són molt inferiors a les estimades. Julia Martínez, directora tècnica de la Fundació Nova Cultura de l’Aigua, es va manifestar a favor de les solucions basades en la natura (corredors verds, aiguamolls...).c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain