La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Port Fòrum encara les obres de protecció de temporals

- FEDE CEDÓ Sant Adrià de Besòs

L’imperfecte disseny estructura­l del Port Fòrum, a Sant Adrià de Besòs, propicia que l’onatge procedent del sud provoqui agitacions i danys a les embarcacio­ns amarrades a l’interior del recinte. Per això, des de la construcci­ó, el 2004, coincidint amb el Fòrum Universal de les Cultures, els usuaris reclamen una actuació urgent per reparar, entre d’altres, el dic de contenció que s’ha fracturat dues vegades.

L’Ajuntament de Barcelona ha impulsat la reparació que haurà d’executar el port i que al juny va superar l’informe d’impacte ambiental del projecte executiu de millora de la resposta de la infraestru­ctura durant els temporals, que ha tramitat la direcció general de Transports i Mobilitat.

El projecte defineix solucions per mitigar l’agitació interior i les pressions sobre les esculleres durant els temporals de llevant i minimitzar l’impacte dels temporals del sud.

Les tempestes, segons la memòria del projecte, afecten especialme­nt les embarcacio­ns amarrades i els pantalans flotants. També s’han detectat problemes al formigó armat dels murs, que ha estat arrencat i s’han deixat les armadures a la vista.

Com a actuació exterior del dic d’abric es construirà un talús al llarg de 33 metres, que tancarà i farà la volta pel morro nord, segons assenyala el projecte executiu. Al dic d’abric es prolongarà el revestimen­t interior uns 300 metres a fi de protegir-lo completame­nt.

En la mateixa línia, es construirà un contradic interior perpendicu­lar al dic d’abric, amb una longitud de 39,13 metres. També s’erigirà un contradic a la zona de banys. L’estructura es projecta en direcció sud, cosa que deixa una bocana efectiva de 85,6 metres.

La solució proposada per reforçar el mur exterior del suport del dic d’abric és la construcci­ó d’un contrafort cada deu metres, que eviti el lliscament i el gir del mur.

De la mateixa manera s’estableixe­n actuacions extraordin­àries als murs, com tractar les superfície­s i recuperar l’estat inicial de les zones de dic d’abric que s’han espatllat a conseqüènc­ia de l’exposició a l’ambient

Les actuacions previstes als dics pretenen evitar l’agitació durant els temporals de llevant

L’Àrea Metropolit­ana adverteix de la proximitat dels biòtops artificial­s per a espècies marines

marítim i a l’embat de l’onatge durant episodis de temporal.

L’informe d’impacte ambiental ha estat supervisat per l’Oficina Catalana de Canvi Climàtic i l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona. Aquesta última adverteix que cal tenir en compte la proximitat dels biòtops artificial­s davant la platja de Llevant, que són mecanismes d’atracció i protecció per a les espècies marines que estan repoblant el litoral.

El termini d’execució de les obres, una vegada aprovat el projecte i quantifica­t definitiva­ment per les administra­cions, serà de 21 mesos.c

 ?? ANTONIO ELÍAS / AE ?? El Port Fòrum durant la tempesta Dana el gener del 2020
ANTONIO ELÍAS / AE El Port Fòrum durant la tempesta Dana el gener del 2020

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain