La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mor ‘el Pinochet africà’

- JAVIER DE LA SOTILLA

El sagnant i cruel exdictador del Txad, Hissène Habré, va morir dimarts després d’emmalaltir de coronaviru­s als 79 anys a Dakar, la capital del Senegal. Allà estava complint cadena perpètua pels crims contra la humanitat comesos durant el seu govern, entre el 1982 i el 1990. El tercer president en la història del Txad independen­t va establir un brutal règim de repressió contra els seus opositors, que sovint eren torturats i violats, i va acabar executant més de 40.000 persones, principalm­ent esquerrans.

Conegut com el Pinochet africà per les seves atrocitats i la seva proximitat als Estats Units, Habré va conquerir el poder mitjançant una rebel·lió armada. Es va oposar a la influència del dictador libi Muammar al-Gaddafi, que havia donat suport al règim del seu predecesso­r, Goukoni Oueddei, cosa que el va convertir en un aliat clau per a Occident a la regió. Atès el temor constant de rebel·lions internes, Habré va aplicar cruels càstigs als seus desertors. Una violència que, segons una comissió d’investigac­ió, van patir 200.000 persones, incloent-hi segrestos, violacions i tortures com ara descàrregu­es elèctrique­s als genitals o la completa immobilitz­ació del cos.

El 1990, una rebel·lió liderada per Idriss Déby va enderrocar el dictador, que va decidir fugir al Senegal, on va viure en llibertat durant vint-i-tres anys. Déby es quedaria amb el poder, dirigint amb mà dura el Txad durant tres dècades, fins a l’abril passat, quan va ser assassinat per un grup de rebels libis. Però la ferida que va deixar Habré va continuar viva després del seu exili i la denúncia social d’organitzac­ions de víctimes i oenagés com Human Rights Watch, que va aconseguir portar-lo davant la justícia del Senegal el 2013.

Habré es va convertir en un aliat clau d’Occident per contrarest­ar la influència de Gaddafi

Després d’un llarg procés, en què les víctimes van relatar les seves tràgiques experiènci­es a les presons, un tribunal el va condemnar tres anys més tard a cadena perpètua. Va ser la primera vegada en la història que un antic cap d’Estat compareixi­a davant la justícia d’un altre país per presumptes violacions de drets humans, gràcies a la creació d’un tribunal especial acordat entre la Unió Africana i el Senegal.

Habré va passar la resta de la seva vida a la presó de Camp Manuel, amb l’excepció de dos mesos de llibertat provisiona­l que el govern senegalès li va concedir l’abril de l’any passat per evitar l’expansió de la covid a les presons, després del primer cas declarat al país.

Fa una setmana, el dictador va emmalaltir de coronaviru­s i va ser traslladat a un hospital de Dakar, on va estar-se fins dimarts, quan la seva dona, Fatimé Raymonne Habré, va confirmar en un comunicat que havia mort. El fill del president assassinat Idriss Déby i actual governant del país, Mahamat Déby, va lamentar a través de les xarxes la mort d’Habré i va enviar el seu “més sincer condol a la seva família i al poble txadià”. “A Déu pertanyem i a ell tornem”, va concloure.

Habré va ser durant la seva vida un musulmà practicant, i durant el seu exili al Senegal va ser molt apreciat pels seus veïns, amb qui anava a les cerimònies religioses, i va arribar a finançar la construcci­ó de mesquites i fins un club de futbol. La seva discreció i generosita­t al Senegal va contrastar amb vuit anys de sagnant dictadura al Txad, pels quals no va arribar a mostrar mai compassió ni penediment.

 ?? CARLEY PETESCH / AP ??
CARLEY PETESCH / AP
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain