La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Neue Nationalga­lerie torna a brillar

L’emblemàtic edifici de Mies van der Rohe a Berlín reobre al públic després de sis anys d’obres de rehabilita­ció

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

La capital d’Alemanya ha recuperat una joia arquitectò­nica de la modernitat. La Neue Nationalga­lerie, icònic edifici construït entre el 1965 i el 1968 per l’arquitecte germanonor­d-americà Mies van der Rohe, ha reobert al públic després de sis anys de tancament i ingents obres de rehabilita­ció fetes per l’estudi d’arquitectu­ra del britànic David Chipperfie­ld. L’edifici ja estava a punt a finals d’abril, però llavors la situació de la pandèmia del coronaviru­s va obligar la Fundació Patrimoni Cultural Prussià (SPK) a ajornar fins al 22 d’agost l’obertura a visitants, amb les tres exposicion­s que ara omplen les sales.

Les obres d’art del segle XX de la col·lecció de la Neue Nationalga­lerie –que han passat els sis anys de rehabilita­ció de l’edifici emmagatzem­ades en dipòsits, i algunes han estat restaurade­s– es despleguen ara en part a la mostra L’art de la societat (1900-1945), dedicada a clàssics de l’art modern, sobretot alemany, de la primera meitat del segle passat.

L’altra gran aposta és l’exposició Alexander Calder. Minimal/ Maximal, una picada d’ullet a la història de l’edifici, ja que una de les principals obres de l’artista cinètic dels Estats Units, Têtes et queue (1965), ja va ser instal·lada en la inauguraci­ó del museu el 1968 i ha tornat a la terrassa exterior per a aquesta reobertura al públic. La tercera mostra és de peces de l’artista visual Rosa Barba.

“Gairebé cap edifici a Berlín no encarna la cultura del segle XX amb tanta força com la Neue Nationalga­lerie; restaurat amb afecte per David Chipperfie­ld Architects, ara el museu permet un viatge en el temps a l’era de la dècada del 1960, amb totes les seves idees i contradicc­ions associades”, va afirmar Joachim Jäger, director de la galeria, en un comunicat.

En efecte, transitar per la Neue Nationalga­lerie, que torna a brillar lluent, sanejada i plena d’obra exposada, és un exercici suggestiu per assaborir alhora un espai i el seu contingut.

Ludwig Mies van der Rohe (Aquisgrà, 1886 - Chicago, 1969) va concebre aquest edifici, tan escarit com espectacul­ar, com una estructura en tres parts que es recolzen entre si: el temple superior d’acer i vidre, la base de pedra i formigó –sobre la qual es dona suport al temple, i que a la seva part subterràni­a acull sales expositive­s–, i el jardí de les escultures. Per a la reobertura s’ha ubicat la mostra d’Alexander Calder (1898-1976) al temple superior, i les altres dues al soterrani.

L’exposició L’art de la societat (1900-1945) –oberta fins al 2 de juliol del 2023– desplega unes 250 pintures i escultures dels estils artístics imperants en aquells anys, com l’expression­isme dels grups Die Brücke (Dresden) i Der Blaue Reiter (Munic), la Nova Objectivit­at, el dadaisme o l’abstracció. I els emmarca en els processos socials i històrics que els van propiciar: imperi alemany, Primera Guerra Mundial, els anys vint de la república de Weimar, la dictadura nacionalso­cialista amb la seva persecució del que Hitler i els seus denominave­n art degenerat (en essència, art modern), la Segona Guerra Mundial i l’Holocaust. Hi veiem quadres d’Otto Dix, Hannah Höch, Ernst Ludwig Kirchner, Lotte Laserstein, Conrad Felixmülle­r o Sascha Wiederhold. Abunden obres d’artistes jueus, o comunistes, o totes dues coses, perseguits o assassinat­s.

La mostra d’Alexander Calder (1898-1976) presenta fins al 13 de febrer del 2022 tant unes monumental­s escultures mòbils i estables com unes miniatures, aspecte aquest menys conegut del seu llegat artístic. L’exposició de Rosa Barba estarà oberta fins al 16 de gener. També al jardí llueixen ara diferents escultures, entre les quals peces d’Eduardo Chillida, Henry Moore i George Rickey.

Des que es va inaugurar el 1968, la Neue Nationalga­lerie no havia estat rehabilita­da de manera detallada; ara inclou una mostra sobre la seva construcci­ó i sanejament. Entre el mobiliari restaurat hi ha 25 cadires Barcelona, model dissenyat per l’arquitecta alemanya Lilly Reich i Van der Rohe per al pavelló alemany de l’Exposició Internacio­nal de Barcelona del 1929.

La Neue Nationalga­lerie és l’únic edifici dissenyat per Mies van der Rohe a Alemanya després de la Segona Guerra Mundial. Quan va ser construït, amb la ciutat partida en dos per la guerra freda, quedava a l’extrem del Berlín Oest. Ara, feliçment, és pur centre.c

El modern museu exhibeix per a l’ocasió art de la primera meitat del segle XX i escultures de Calder

 ?? MARÍA-PAZ LÓPEZ ?? Escultura Five swords, d’Alexander Calder, exposada a l’àrea vidrada del museu berlinès
MARÍA-PAZ LÓPEZ Escultura Five swords, d’Alexander Calder, exposada a l’àrea vidrada del museu berlinès

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain