La Vanguardia (Català-1ª edició)

Champions sense Messi

El Barça no pot coincidir amb l’argentí a la lligueta, que se sorteja avui

- CARLES RUIPÉREZ Barcelona

Quan Leo Messi va debutar en un derbi a Montjuïc el 2004, el Barcelona només tenia la Copa d’Europa del 1992 amb què Koeman va canviar la història de l’entitat. Ara, després de l’era de l’argentí, a les vitrines del Camp Nou hi ha cinc orelludes. Tot i que també és cert que ja han passat sis anys des de la final de Berlín, l’última aixecada. En el sorteig d’aquesta tarda (18 h) el Barça sabrà quins són els seus rivals de la fase de grups en la primera Champions sense Messi a les seves files. La providènci­a ha estat benèvola i s’ha apiadat de l’estat d’ànim i dol del barcelonis­me, ja que les regles impediran que l’argentí torni en aquesta ronda al Camp Nou amb una altra samarreta. Tant el Barça com el PSG són al bombo 2 –cap no va guanyar la seva lliga–, cosa que evita un xoc que podria resultar catàrtic, pel recent de l’adeu de Messi.

De la mateixa manera, el mateix mecanisme tampoc no permet un Reial Madrid-PSG, duel que també portaria picabarall­es, acabi com acabi l’estira-i-arronsa per Mbappé, i que significar­ia el retorn de Sergio Ramos al Bernabeu.

Per a aquest malson que seria veure jugar Messi contra el Barça o un hipotètic Ramos contra el Madrid caldrà esperar, com a mínim, als vuitens de final. Si tots quatre fossin primers dels grups que avui quedaran establerts tornarien a evitar-se i el morbo hauria d’esperar fins a l’abril sempre que continuess­in vius.

Per primera vegada en molt temps, el nom del Barça, en lliça malgrat ser un dels impulsors de la Superlliga, a la qual encara no ha renunciat, no apareix entre els favorits per a la final del 28 de maig a Sant Petersburg. Després de la sortida de l’argentí, i abans les de Luis Suárez (2020), Neymar (2017) o Iniesta (2018), el pes dels blaugrana ha caigut després de les patacades a Roma (3-0), Anfield (4-0), Lisboa (2-8) o el hat-trick de Mbappé al Camp Nou (1-4) a vuitens el 2021.

Això sí, la lligueta sempre ha estat un objectiu complert amb escreix. Fa 17 anys consecutiu­s que els blaugrana superen la primera fase i es planten entre els 16 millors de la Champions. Llavors és quan venen els traumes. Que el Barcelona de Koeman es vegi en problemes de bon començamen­t no seria un bon presagi per a una plantilla que s’ha reforçat amb Memphis, Agüero, Eric Garcia i Emerson.

Si hi ha una cosa clara en el sorteig d’Istanbul és que el bombo 1 està molt desequilib­rat. Hi haurà les boles dels campions de les sis millors lligues, el defensor del títol i el vencedor de l’última Europa League. No és el mateix que al Barcelona, al Madrid i al Sevilla li toquin el Chelsea, el Bayern o el City de Guardiola que quedar enquadrat amb el Lilla, l’Sporting Clube o fins i tot l’Inter, que ha perdut Lukaku.

En canvi, tant l’Atlètic com el Vila-real són conscients que –davant la impossibil­itat de creuar-se amb paisans– els caurà un rival de categoria: Juventus, United, PSG, Liverpool o Dortmund.

Els perills del bombo 3 es diuen Leipzig i Atalanta, i el Milan és clarament el que ningú no vol de la quarta copa.

L’atzar hi intervindr­à i molt. A la ciutat esportiva Joan Gamper respirarie­n amb un grup amb Sporting, Zenit i Young Boys i maleirien formar quartet amb el City, el Leipzig i el Milan. Per no parlar d’una combinació que aparellés quatre campions com el Bayern (6), el Barça (5), l’Ajax (4) i el Milan (7), que sumen 22 Copes d’Europa. La Champions, sense Messi a l’equip, es veu més utòpica.

 ?? BERTRAND GUAY / AFP ?? Leo Messi, ara company de Neymar al PSG, és una baixa important per a les aspiracion­s barcelonis­tes
BERTRAND GUAY / AFP Leo Messi, ara company de Neymar al PSG, és una baixa important per a les aspiracion­s barcelonis­tes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain