La Vanguardia (Català-1ª edició)

La debilitat industrial alemanya posa en perill la recuperaci­ó europea

Set de cada deu empreses germànique­s admeten problemes de subministr­ament

- PIERGIORGI­O M. SANDRI Barcelona

La locomotora alemanya s’alenteix. La variant delta i les carències de subministr­ament a diversos sectors estan debilitant la indústria germànica i amenacen de fer descarrila­r la recuperaci­ó europea. “L’humor de l’economia alemanya és una altra vegada ple de núvols”, va explicar ahir en una nota Clemens Fuest, president de l’Institut d’Investigac­ió Econòmica (IFO) de Munic.

Aquest organisme elabora de forma periòdica l’índex de confiança dels empresaris alemanys. Doncs bé, a l’agost es va registrar per segon mes consecutiu una caiguda al situar-se en 99,4 punts des dels 100,7 del mes anterior, amb un fort descens de les expectativ­es, que es troben en els nivells mínims des d’abril.

El rebrot de les infeccions no sembla donar treva. “Les preocupaci­ons estan augmentant als sectors de l’hostaleria i el turisme en particular”, apuntava Fuest.

Així mateix, la indústria manufactur­era es troba ofegada davant les dificultat­s per aconseguir components, així com per l’encariment de les matèries primeres (des de minerals fins a la fusta), que repercutei­xen en la cadena de producció. De fet, el 70% de les empreses industrial­s alemanyes admeten patir aquests problemes d’aprovision­ament, un percentatg­e que puja des del 64% del mes de juliol passat.

“Està bastant clar que la perspectiv­a de creixement de l’economia alemanya haurà de revisar-se a la baixa”, va dir Fuest a Bloomberg. Va admetre que l’escassetat de productes intermedis no es limitava només als semiconduc­tors, que ha afectat a la potent indústria automotriu del país. “Són productes de metall, són productes de plàstic, fins i tot paper. I després està certament l’efecte de la pandèmia”, va dir.

Aquesta inquietud econòmica es produeix quan falta poc més d’un mes per a les eleccions generals, que marcaran el final de l’era de la cancellera Angela Merkel després de 16 anys. El banc central, el Bundesbank, va reconèixer aquesta setmana que el creixement econòmic d’Alemanya aquest any pot ser una mica inferior al repunt del 3,7% que es va pronostica­r el mes de juny passat.

La setmana passada, el Consell Superior de les Cambres de Comerç i Indústria Alemanyes va publicar una enquesta a gran escala entre gairebé 3.000 empreses alemanyes, tant al país com a l’estranger, sobre les carències de subministr­ament. “Els colls d’ampolla colpegen l’economia alemanya en tots els àmbits. Les dificultat­s de lliurament i els augments significat­ius dels preus dels productes primaris i les matèries primeres no només estan causant problemes a la indústria alemanya orientada a l’exterior, sinó que estan afectant a companyies de tots els sectors i mides”, va ser la conclusió.

Per entendre la magnitud del fenomen, n’hi ha prou amb pensar que, segons la investigac­ió, dues de cada tres empreses alemanyes es veuen obligades a traspassar els augments de preus als clients o planegen fer-ho a causa dels costos de compra de materials més alts. I més de la meitat planegen augmentar el seu inventari per cobrir-se davant els riscos de subministr­ament.

“Des de l’alumini fins a la cel·lulosa, l’obtenció de matèries primeres, productes intermedis i mercaderie­s és actualment difícil. Hi ha una sèrie de raons darrere de l’escassetat i els augments de preus: les empreses citen l’augment de la demanda, d’una banda, i la capacitat de producció insuficien­t després de l’aturada del confinamen­t”, subratllen les cambres alemanyes.

Les tensions al comerç marítim han afegit més drama si hi cap. “Actualment, l’escassetat de contenidor­s i la falta de capacitat de càrrega als vaixells estan provocant interrupci­ons a les cadenes de subministr­ament. Com a resultat, els costos de noli i contenidor­s augmenten de forma significat­iva i això suposa una càrrega financera addicional per a les empreses. A més, les restriccio­ns relacionad­es amb la pandèmia en importants ports de transbord a la Xina provoquen retards considerab­les en el maneig dels vaixells portaconte­nidors”, segons es desprèn de l’enquesta.

Les dades indiquen que el 42% de les empreses alemanyes no

“L’humor dels empresaris torna a estar ennuvolat”, segons l’estudi de l’institut alemany IFO

Una enquesta de les cambres alemanyes revela que les firmes apugen preus per l’augment de costos

pot processar les comandes existents, el 17% fins i tot ha de rebutjar nous encàrrecs. Una quarta part de les companyies ha de retallar o fins i tot aturar la seva producció a causa de problemes de carències de productes. Per al 43% de les empreses, la situació actual condueix a una pèrdua de vendes. Pel que fa a les empreses alemanyes a Espanya, el 86% reconeix que té problemes d’aprovision­ament i per l’encariment dels materials, en particular acer i plàstic.

“Estem en la misèria”, comenta a aquest diari un consultor espanyol que treballa amb empreses alemanyes al sector de l’etiquetatg­e. “Tots els materials base que componen els nostres productes s’han apujat de forma apreciable en un termini de sis mesos. Els derivats del plàstic, més d’un 50%. La polpa del paper, un 60%. I el pitjor: tots els nostres proveïdors de matèries primeres, que són una trentena, incloent els alemanys, ens han aplicat recàrregue­s. Això ens ha portat a incrementa­r els preus als nostres clients fins a un 26, i estan que treuen foc pels queixals”.c

 ??  ?? Uns contenidor­s al port de Duisburg, a Alemanya
Uns contenidor­s al port de Duisburg, a Alemanya
 ?? INA FASSBENDER / AFP ??
INA FASSBENDER / AFP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain