La Vanguardia (Català-1ª edició)

La CNMC denuncia que algunes elèctrique­s cobren de més als clients

El preu de la llum marca avui un altre màxim històric en 122,81 euros MWh

- PILAR BLÁZQUEZ Madrid

A riu brut de torrentada, el peix hi fa xalada. La vella dita ha estat la guia aquest estiu per a algunes companyies comerciali­tzadores d’energia elèctrica. Aprofitant la confusió que ha generat en els clients el canvi de tarifes que va introduir el Govern central a començamen­ts de juny, algunes d’aquestes empreses van apujar els preus d’altres conceptes de la factura sense informar de forma transparen­t d’aquells increments.

Així ho ha detectat la investigac­ió que ha dut a terme la Comissió Nacional dels Mercats i la Competènci­a (CNMC) per verificar la posada en marxa de la factura.

L’organisme presidit per Cani Fernández ha constatat que a més dels canvis en la part regulada de la factura (la que inclou peatges i càrrecs) que s’havien de fer després del canvi normatiu, algunes companyies han afegit de manera addicional altres increments.

Segons ha explicat la CNMC, aquells increments addicional­s es van donar tant en el terme de potència (que fa referència a la capacitat elèctrica contractad­a) com en el terme d’energia facturada (el consum d’electricit­at que s’hi realitza).

Incrementa­r els preus no vulnera la llei si es fa amb transparèn­cia, explicant al client l’increment i donant-li l’oportunita­t de continuar o no adscrit al contracte original que ha d’estipular aquells possibles canvis.

El que ha passat des de l’1 de juny a Espanya és que algunes comerciali­tzadores d’energia han introduït increments en el preu, que en alguns casos han arribat a ser del 30%, sense la informació adequada, segons ha detectat la CNMC.

L’organisme destaca al seu informe que la situació d’abús no és majoritàri­a i que “la gran majoria de comerciali­tzadors han traslladat adequadame­nt la variació en els nous peatges”.

Les companyies que han comès les irregulari­tats ja han estat advertides, i algunes d’elles ja estan solucionan­t la situació, tot informant els seus clients amb transparèn­cia i tornant-los els diners facturats de més. Els qui no ho facin “seran sancionats”, adverteix

Les companyies han aprofitat la confusió del nou sistema tarifari i l’escalada de preus

Facua demana a Competènci­a i al ministre de Consum que identifiqu­in les empreses infractore­s

la CNMC, que, de moment, no ha identifica­t les companyies infractore­s.

En aquest sentit, l’organitzac­ió de consumidor­s Facua va exigir ahir a la CNMC que “faci un exercici de transparèn­cia i publiqui els noms de les comerciali­tzadores que han inflat de manera il·legal els preus de l’energia”. Facua també reclama el ministre de Consum, Alberto Garzón, que intervingu­i perquè els consumidor­s afectats puguin presentar les seves reclamacio­ns.

Aquestes pujades encobertes de la factura s’han efectuat en un context en el qual els preus de la llum al mercat majorista no han parat de trencar un màxim històric després d’un altre.

El mes de juliol va tancar com el més car de la història, amb 93,46 euros MWh, però sens dubte l’agost el superarà de lluny. Des de l’1 d’aquest mes s’han marcat gairebé una desena de màxims històrics. L’últim, en la subhasta d’ahir, que va deixar el preu mitjà per avui dijous en 122,81 euros el megawatt-hora (MWh). Un 4,7% per sobre de l’últim màxim de 117,29 euros, marcat el 13 d’agost. Tot i això, el preu màxim d’avui serà gairebé igual que el d’aquell dia, 129,81 euros MWh davant els 130 euros que es van marcar el 13 d’agost en l’hora més cara.

Tot apunta que aquests màxims continuara­n, ja que darrere d’ells hi són la pujada del preu de gas i dels drets d’emissió de CO2, que als mercats de futurs continuen cotitzant en nivells màxims almenys fins al 2022.c

 ?? JUAN CARLOS HIDALGO / EFE ?? Els increments aplicats a la factura per algunes companyies han arribat a ser del 30%
JUAN CARLOS HIDALGO / EFE Els increments aplicats a la factura per algunes companyies han arribat a ser del 30%

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain