La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mercadona apuja el preu de la llet després de l’augment de la llum i altres costos

La cadena de Juan Roig vendrà més car per compensar el que cobren els ramaders

- MAITE GUTIÉRREZ Barcelona

L’increment disparat de l’electricit­at, la gasolina i altres matèries primeres comença a afectar el cistell del consum. Mercadona apujarà a partir del mes que ve el preu de la llet a les seves botigues per compensar l’important augment dels costos de producció que pateixen els ramaders. A partir d’ara els productors que venguin als distribuïd­ors de Mercadona en cobraran més per cada litre de llet per cobrir l’encariment dels costos productius.

La cadena de Juan Roig repercutir­à en el preu de venda al públic part d’aquesta pujada. D’aquesta manera, el preu de la llet de la marca Hacendado creixerà tres cèntims el litre i la cadena no vendrà per sota dels 0,60 euros el litre. Fonts de Mercadona van explicar ahir que els proveïdors lactis “estan suportant des de principis d’any un fort increment de les matèries primeres, dels costos energètics, transport i envasos que repercutei­x notablemen­t en el cost de la producció de llet”. La cadena valenciana va assegurar ser conscient de la situació i de l’esforç que els seus proveïdors estan realitzant “per pagar el litre de llet en origen a un preu per sobre de la mitjana” del sector.

En aquest sentit, van subratllar que han intentat contenir els preus de venda finals reduint marges operatius, però finalment derivaran l’augment al consumidor. “No ha quedat cap altre remei que traslladar una part de l’important increment de costos al preu de venda al públic de la llet”, expliquen.

Des de la Unió de Petits Agricultor­s i Ramaders (UPA) van aplaudir la iniciativa de Mercadona i van demanar a la resta de les cadenes de supermerca­ts que segueixin els seus passos. Román Santalla, secretari de ramaderia d’UPA, va qualificar el pas de Mercadona de “molt important” per a la indústria lletera, encara que va reclamar avançar més. “No és suficient, però és molt rellevant i positiu per als ramaders, i a més es respecta la llei de la cadena alimentàri­a, que impedeix de vendre al públic per sota dels costos de producció; la pujada de preu en els lineals contribuei­x a no devaluar el producte de cara al consumidor i a no utilitzar-lo com a reclam”, va afegir. Atès que Mercadona posseeix al voltant del 30% de la quota del mercat lacti d’Espanya, pot arrossegar la resta de la distribuci­ó.

Els ramaders suporten augments del 30% en els costos d’electricit­at de les granges, del 25% en la gasolina i del 30% als pinsos per a les vaques. Aquests augments han estat la cop de gràcia que ha encès les protestes del sector les últimes setmanes. Nombroses organitzac­ions han reclamat a la distribuci­ó que pagui més per la llet, i ara els ramaders estan en converses amb Carrefour o Lidl per arribar a acords. Ahir mateix hi va haver una protesta de productors davant un Carrefour de Torrelaveg­a. A Catalunya, el sindicat Unió de Pagesos, que ha dirigit la majoria de les seves crítiques cap a Mercadona, va qualificar la iniciativa d’“insuficien­t”.c

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? Un dels supermerca­ts de Mercadona a Catalunya
PERE DURAN / NORD MEDIA Un dels supermerca­ts de Mercadona a Catalunya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain