La Vanguardia (Català-1ª edició)

Detingut un empresari per explotació i obligar a fer jornades de 26 hores

- REDACCIÓ Barcelona

Un empresari de Zamudio, Bizkaia, ha estat detingut acusat d’un presumpte delicte social per ocupar treballado­rs sense residència legal, sense contracte i als quals explotava en jornades de fins a 26 hores de treball en una empresa de manipulaci­ó i envasament d’aliments, sobretot alls i cebes. L’home, que està en llibertat després de declarar, s’enfronta a més a una sanció econòmica d’uns 70.000 euros.

Els fets es remunten al passat 17 d’agost, quan es va produir l’arrest. Segons va avançar El Correo, dies abans alguns dels treballado­rs de la nau, situada al polígon industrial Ugaldegure­n, a Zamudio, es van presentar en una comissaria de la Policia Nacional a Bilbao i van denunciar que estaven sent explotats laboralmen­t. Van detallar que al no tenir papers, l’empresari, de nacionalit­at espanyola, no els havia formalitza­t cap contracte i que percebien un salari de 5 euros per hora efectiva treballada. A més, ocasionalm­ent els obligava a fer el que ell batejava com a “maratons”: arrencar un torn a les 7 del matí i allargar-lo fins a les 9 del matí de l’endemà. Eren 26 hores en què només es parava una per dinar, havent de passar la nit tancats a les instal·lacions. A més, si tenien un accident laboral i necessitav­en anar a un centre mèdic per tractar-se, els alliçonava perquè no revelessin ni l’empresa ni el lloc on s’havien produït les lesions.

Al veure la gravetat i la veracitat dels fets amb unes primeres comprovaci­ons, els investigad­ors de la Policia van donar a algunes de les víctimes el caràcter de testimoni protegit per evitar represàlie­s del cap. Després d’això es va iniciar una operació conjunta per agents de la brigada provincial d’estrangeri­a i fronteres de Bilbao i funcionari­s de la Inspecció Provincial de Treball i Seguretat Social de Bizkaia. En anar el 17 d’agost a la planta per inspeccion­ar l’empresa van trobar al seu interior vuit empleats, quatre d’ells immigrants sense permís de residència ni contracte de treball. En aquell moment es va procedir a la detenció de l’empresari, propietari i administra­dor de la companyia, que després de prestar declaració va quedar en llibertat amb l’obligació de presentar-se davant el jutjat que instrueix la causa.

Al responsabl­e se l’acusa d’un presumpte delicte social, a més d’enfrontar-se a una possible sanció econòmica d’uns 70.000 euros per infringir la legislació en matèria laboral i de Seguretat Social.c

Les “maratons” consistien a treballar de les 7 del matí fins a les 9 de l’endemà

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain