La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Invertir en habitatge és més fàcil d’entendre que de rendibilit­zar”

Tinc 52 anys i cada cop m’interessa més com l’economia defineix les nostres vides. La història del mercat immobiliar­i espanyol demostra que per a un país és més productiu invertir en indústries. El BCE ha de deixar de finançar les empreses que més contami

-

La inversió immobiliàr­ia continua sent la més sòlida? No ho ha estat mai i ara tampoc. Els governs estan subvencion­ant la compra d’habitatge per moltes vies: amb deduccions fiscals i amb altres ajuts al comprador i als mateixos bancs que donen hipoteques. Però la volatilita­t del sector creix any rere any.

I ni amb tots aquests ajuts no és bona inversió comprar pisos per llogar?

Depèn dels moments i els països, per descomptat, però, en general, podríem dir que sol sobrevalor­ar-se la rendibilit­at de comprar i llogar propietats en comparació a altres inversions més líquides.

Per què?

Perquè la inversió en habitatge és fàcil d’entendre i per això sembla menys arriscat comprar un pis en una bona zona i llogar-lo fins que es revaloritz­i per vendre’l.

És la història de l’economia espanyola. Però si compares el risc i la rendibilit­at de la compra d’habitatges amb altres inversions, veuries que a Espanya invertir en habitatge no ha estat la millor opció per col·locar els teus diners.

En la majoria de les ocasions no ha estat possible comprar i vendre guanyant-hi? Doncs no, si mira els índexs històrics. I en especial, les grans bombolles immobiliàr­ies espanyoles i les seves punxades.

Aleshores, per què continuen invertint els estrangers tant en maó espanyol? Perquè, malgrat que el risc del sector és alt, molts inversors quan analitzen el mercat espanyol només miren l’agregat de totes les operacions en l’índex del sector i en elles les pèrdues en unes es veuen compensade­s pels guanys en altres i així el risc sembla menor i la rendibilit­at creixent.

Inohoés?

No, perquè si analitzes moltes operacions individual­ment veus que la volatilita­t i el risc en cadascuna és molt més alt i que el retorn en rendes no sembla en la majoria dels casos compensar el risc en la inversió.

Llavors, on s’ha d’invertir?

És millor i més segur diversific­ar i diversific­ar per sectors, estratègie­s, àrees... I encara que tinguis una petita part de la teva cartera en immobiliar­i, que no sigui el gruix.

Però la inversió immobiliàr­ia no és bona per a l’economia d’un país?

 ?? J.ROONEY / F.BBVA ??
J.ROONEY / F.BBVA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain