La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rússia intenta que el tsunami afganès no desbordi la seva zona d’influència

Moscou rearmarà el Tadjikista­n i l’Uzbekistan després de la tornada dels talibans

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Rússia va enviar aquest dijous a l’Afganistan quatre avions militars per repatriar alguns centenars de persones. Però l’evacuació de Rússia, igual que la seva relació amb els talibans, s’assembla poc a la dels països occidental­s. El Kremlin aposta pel pragmatism­e i la cautela per evitar que la crisi s’estengui a les exrepúbliq­ues soviètique­s d’Àsia Central, els seus aliats.

Els avions Il-62 i Il-76 van aterrar a l’aeròdrom militar de Xkálovski, als afores de Moscou, amb ciutadans de Rússia i altres exrepúbliq­ues soviètique­s. Uns 360, segons l’ambaixador rus a Kabul. Cap afganès. Un dels temors del Kremlin és que l’arribada de refugiats, a Rússia o al seu pati del darrere, sigui aprofitada per elements extremiste­s.

“No volem que, camuflats de refugiats, vinguin combatents”, ha dit recentment el president rus, Vladímir Putin.

En els seus contactes amb Moscou, els talibans van prometre no crear problemes als seus veïns d’Àsia Central. Però hi ha altres grups que preocupen més. “A l’Afganistan hi ha també l’Estat Islàmic i, per descomptat, l’amenaça terrorista a l’Afganistan és extremadam­ent alta”, va dir el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, la vigília de l’atemptat a l’aeroport de Kabul.

Fa gairebé 40 anys s’inaugurava a Termez (avui Uzbekistan) el Pont de l’Amistat entre l’aleshores Unió Soviètica i l’Afganistan. Era el maig del 1982 i la unió a través del riu Amu Daria volia simbolitza­r la incorporac­ió d’un nou país satèl·lit a l’URSS.

Aquella frontera, per on les tropes de l’URSS van completar la retirada el 1989, és avui causa de preocupaci­ó per als veïns de l’Afganistan. L’Uzbekistan i el Tadjikista­n han demanat ajuda militar a Rússia, que està disposada a proporcion­ar-la, com va confirmar ahir Aleksandr Mijéiev, director general de Rosoborone­xport. “Estem treballant en una sèrie de comandes de països de la regió per al subministr­ament d’helicòpter­s, armes lleugeres i moderns sistemes

El pati del darrere de Moscou

Tot i que el Kremlin considera els talibans un “grup terrorista”, en els darrers anys ha rebut els seus líders

de protecció de fronteres”, va dir a l’agència Ria Nóvosti.

Els governs de Taixkent i Duixanbe temen que l’arribada dels talibans al poder provoqui una onada d’atemptats al seu territori com ja va passar als 90.

Encara que amb precaució, Rússia vol tenir influència a l’Afganistan. “Seguim compromeso­s en la tasca d’establir pau i estabilita­t a l’Afganistan perquè no causi amenaces a la regió”, va dir dimarts el seu ministre d’Exteriors, Serguei Lavrov.

En les dues últimes dècades, Rússia ha mantingut una relació especial i alhora ambigua amb els talibans. Aquests van arribar a reconèixer la independèn­cia de Txetxènia l’any 2000. Després dels atemptats de l’11-S del 2001 als Estats Units, Moscou va permetre que els americans utilitzess­in l’espai aeri rus i bases a l’Uzbekistan i el Kirguizist­an.

Però des del 2017, tot i que la llei russa considera els talibans una “organitzac­ió terrorista”, els seus líders polítics han estat rebuts a Moscou. Forma part d’un pragmatism­e que accepta la realitat d’un govern talibà a Kabul. La qual cosa no significa que Rússia l’arribi a reconèixer.c

'/�-,

 ?? BUNDESWEHR / EFE ?? Avions A400M de l’exèrcit alemany, que utilitza l’aeroport de Taixkent (Uzbekistan), en ruta a Kabul, per a les evacuacion­s
BUNDESWEHR / EFE Avions A400M de l’exèrcit alemany, que utilitza l’aeroport de Taixkent (Uzbekistan), en ruta a Kabul, per a les evacuacion­s
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain