La Vanguardia (Català-1ª edició)

Draghi demana al G-20 que faci “tots els possibles” per defensar les afganeses

- ANNA BUJ Roma. Correspons­al

El primer ministre italià, Mario Draghi, va fer ahir una crida als països del G-20 perquè facin “tots els possibles” per defensar els drets de les dones afganeses després de l’ascens al poder dels talibans.

L’expresiden­t del Banc Central Europeu (BCE) va fer aquesta petició en el seu missatge d’obertura de la primera cimera del G-20 sobre la igualtat de gènere, que se celebrava ahir a Santa Margherita Ligure, al nord d’Itàlia, una reunió marcada pel risc que corren les dones a l’Afganistan després del retorn dels islamistes. Draghi adverteix que les dones i nenes afganeses “estan a punt de perdre la llibertat i la dignitat i de tornar al seu trist estat de fa dues dècades”. “Corren el risc de tornar a ser ciutadanes de segona classe, que s’enfronten a la violència i són discrimina­des sistemàtic­ament, només pel seu gènere”, va recordar, demanant als països desenvolup­ats i emergents que s’esforcin

“Estan a punt de perdre la llibertat i la dignitat”, adverteix el primer ministre italià

a garantir que preservin les seves llibertats fonamental­s i drets bàsics, especialme­nt el de l’educació. Els països del G-20, va afirmar Draghi, tenen l’obligació de defensar els drets de les dones a tot arreu, però especialme­nt “on estan amenaçades”. “No podem tancar els ulls i no els volem tancar”, va subratllar igualment la ministra d’Igualtat italiana, Elena Bonetti.

Els talibans estan intentant convèncer l’opinió pública que garantiran els drets de les dones “dins del respecte als principis de l’islam”, però les condicions sota les quals vivien durant el seu precedent règim generen una enorme alarma. Ja han advertit que no han de treballar per la seva pròpia seguretat perquè els soldats “no estan entrenats” per respectar-les.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain