La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tancament de mitjans, amenaces i atacs malgrat la promesa dels talibans

Almenys dues presentado­res han estat comminades a tornar a les seves cases

- MARINA MESEGUER Barcelona

Malgrat la branca d’olivera estesa pels talibans fa menys d’una setmana assegurant que respectari­en la llibertat de premsa i els periodiste­s, la realitat a l’Afganistan s’imposa a les bones intencions. Reporters Sense Fronteres (RSF) va denunciar ahir que els periodiste­s afganesos estan sent sotmesos a assetjamen­t, amenaces i, de vegades, violència.

“Oficialmen­t, les noves autoritats afganeses no han emès cap reglament, però els mitjans i els reporters estan sent tractats de manera arbitrària”, va dir el secretari general de RSF, Christophe Deloire.

En un informe publicat ahir, l’organitzac­ió recull testimonis de diversos reporters que denuncien ser víctimes de la persecució talibana. Un productor que treballa per a un canal nacional de propietat privada va denunciar que la setmana passada, malgrat les promeses de respecte, els talibans van colpejar cinc dels reporters i operadors de càmera del seu canal i els van anomenar takfiri (infidels)”. “Controlen tot el que transmetem”, va explicar.

En aquest sentit, un periodista de la cadena privada Tolo News va denunciar ahir que els talibans l’havien agredit quan treballava pels carrers de Kabul. Ziar Yaad i el seu càmera van ser colpejats quan gravaven un reportatge sobre l’augment de l’atur a Kabul. “Vam mostrar les nostres credencial­s de reporters, però van venir i ens van bufetejar i ens van colpejar amb les seves armes”, va assegurar.

Des que van ocupar Kabul el 16 d’agost, almenys dues presentado­res han estat comminades a tornar a les seves cases quan intentaven accedir als seus llocs de treball. Dos dies després de la victòria talibana, un milicià va impedir el pas a Shabnam Khan Dawran, periodista de la radiotelev­isió pública afganesa. “El règim ha canviat, torna a casa teva”, li va etzibar. Aquest dilluns ocorria una cosa similar amb una de les seves companyes de cadena, Khadija Amin. Un barbut assegut en un plató decorat amb la bandera blanca del moviment substituïa la popular presentado­ra, que va dir haver estat informada pels seus superiors que els talibans ja no volien dones en els informatiu­s.

La repressió contra els informants és encara més gran a les províncies, lluny de la capital. Segons RSF, uns 100 mitjans de comunicaci­ó locals han suspès les seves operacions des de l’arribada al poder dels talibans. Totes les oficines locals de Tolo News han tancat. A Mazar-e-Xarif, la quarta ciutat més gran, els periodiste­s s’han vist obligats a deixar de treballar.

L’espantat correspons­al local d’una cadena de ràdio nacional explicava a l’organitzac­ió: “Aquí, al sud, he de treballar tot el temps

Segons Reporters Sense Fronteres, més de cent mitjans han deixat d’emetre a les províncies per por

sota l’amenaça dels talibans, que comenten tot el que faig. ‘Per què vas fer aquella història? Per què no vas demanar la nostra opinió?’”.

Per si no fos suficient amb la persecució, periodiste­s i activistes denunciave­n ahir a Kabul que s’estaven falsifican­t acreditaci­ons per provar de sortir del país, dificultan­t encara més les poques vies de sortida a persones que tenen molts més números d’acabar a la llista negra dels talibans.c

 ?? AKHTER GULFAM / EFE ?? Periodiste­s en una roda de premsa del portaveu talibà a Kabul
AKHTER GULFAM / EFE Periodiste­s en una roda de premsa del portaveu talibà a Kabul

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain