La Vanguardia (Català-1ª edició)

Duterte succeirà Duterte

L’actual president de les Filipines es presentarà com a segon de la seva filla a les eleccions del proper mes de maig

- HELENA PELICANO Barcelona

El dia en què la Czarina va veure la seva cara i el seu nom en un cartell vermell que contrastav­a per força amb el blanc de la façana de casa seva, va saber que corria perill. “Va ser la meva companya qui ho va descobrir al matí, mentre escombrava el carrer”, explica amb un somriure, com si una amenaça de mort fos el més comú del món. Czarina Musri, advocada de drets humans, havia estat assenyalad­a com a comunista pel Govern filipí, caça de bruixes que els experts de l’ONU han batejat com red-tagging, etiqueta vermella.

“Abans d’aquell incident, ja havia estat marcada de diferents maneres, però era la primera vegada que apareixia un cartell a la meva pròpia casa”, explica. Malgrat que va interposar una denúncia a la policia de Mindanao, el cas no va ser investigat i la Czarina va haver de buscar asil, primer a Amsterdam i després a Barcelona.

Els casos d’advocats i activistes perseguits i assassinat­s en circumstàn­cies estranyes s’han convertit en un fet habitual a les Filipines de Rodrigo Duterte. El líder va arribar a la presidènci­a el 2016, com un outsider de la política determinat a posar fi al tràfic de drogues i la guerrilla comunista. Des d’aleshores, ha estat acusat per organitzac­ions humanitàri­es de violar sistemàtic­ament els drets humans de col·lectius minoritari­s.

Però a Duterte se li esgota l’actual mandat. Les eleccions presidenci­als filipines estan convocades per al maig del 2022 i constituci­onalment no pot presentar-se per segona vegada. El pla mestre del líder filipí és que la seva filla, Sara Duterte, actual alcaldessa de Davao, encapçali les llistes electorals. D’aquesta manera, ell ocuparà la vicepresid­ència i ostentarà el poder de facto.

“El president Rodrigo Boa Duterte ha decidit fer el sacrifici i fer cas al clam de la gent”, afirmava ahir un comunicat del seu partit, el PDP-Laban. En un discurs televisat, l’actual president va afirmar que vol continuar amb la seva “croada” contra “les drogues, la insurgènci­a i la criminalit­at”.

Duterte està determinat a exterminar de manera encoberta els opositors que queden al país. “Mateu-los”, va ordenar a les forces armades en un míting el març passat. “He ordenat als militars i a la policia que, si topen amb els rebels comunistes i van armats, els matin, s’assegurin que estan morts i els rematin si encara són vius”, declarava públicamen­t.

La guerrilla comunista opera des del 1968 en l’alçament maoista més durador de la història. Compta amb una branca política, el PKP, Partit Comunista de les Filipines, i el seu braç armat, el NEP, Nou Exèrcit del Poble. Són responsabl­es de més de 30.000 morts en l’últim mig segle. El seu líder, José Maria Sison, viu exiliat a Holanda, des d’on va establir negociacio­ns de pau amb els dos governs anteriors.

Però Rodrigo Duterte va liquidar

El seu mandat ha estat marcat per la persecució d’activistes i advocats de drets humans

definitiva­ment la taula de diàleg entre el Govern i la guerrilla. Al seu lloc va declarar les dues organitzac­ions grups terroriste­s i va implementa­r una llei de sospitosos que li permet agilitar les condemnes. El seu cop de gràcia va ser la creació dels Grups Operatius per Posar Fi al Conflicte Armat Comunista Local, coneguts com a NTF, una divisió de l’exèrcit que, de manera extraofici­al, persegueix i assassina qualsevol persona

“roig”.

El nombre d’atacs a advocats, 176 des del 2010, ha augmentat de manera exponencia­l des de l’inici del mandat. Tot i això, cap d’aquests assassinat­s extrajudic­ials no pot ser jutjat i atribuït a NFT.

“No podem denunciar els atacs perquè no sabem qui és l’assassí”, denuncia la Czarina. “Nosaltres, els red-tagged , no tenim més enemic que l’estat. L’únic crim que han comès aquestes persones ha estat enfrontar-se al Govern”. El sistema sempre és el mateix: “Els atacants solen viatjar junts en una motociclet­a. Un condueix i l’altre dispara. Porten cascos foscos i no tenen matrícula”. La rapidesa amb què es produeixen els atacs impedeix d’identifica­r-los, encara que tots els etiquetada com a grups humanitari­s responsabi­litzen directamen­t el Govern.

Des de juny de l’any passat, a més, la nova llei contra el terrorisme amplia la definició del delicte de terrorisme i castiga la intenciona­litat, sense necessitat de demostrar que el sospitós està involucrat en una activitat criminal. “Malgrat que hi ha 37 recursos pendents al Tribunal Suprem, l’NFT ja està aplicant la llei”, diu Musri.

L’advocada, que ara resideix a Barcelona, prosseguei­x en cerca i captura, com demostren unes fotos seves fetes a Holanda i repartides a tall de pamflet a Cagayan de Oro; un recordator­i del perill que implica tornar a casa. Tot i això, a la pregunta de si vol tornar al lloc on la podrien assassinar, respon amb el seu caracterís­tic somriure: “Per descomptat!”.c

 ?? KARL ALONZO / EFE ?? Rodrigo Duterte en una roda de premsa
KARL ALONZO / EFE Rodrigo Duterte en una roda de premsa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain