La Vanguardia (Català-1ª edició)

Espanya ultima la retirada de Kabul pel greu deterioram­ent de la situació

El Govern central podria anunciar avui el final de l’operació d’evacuació

- CARMEN DEL RIEGO Madrid

El Govern central es va fixar com a objectiu continuar a Kabul per evacuar els afganesos que havien col·laborat amb l’exèrcit espanyol “fins a l’últim segon possible”, i aquest moment sembla que ha arribat, no només pel final del termini donat a les forces estrangere­s pels talibans, que es compleix el 31 d’agost, sinó pels atemptats que van tenir lloc ahir a la tarda, que fan pràcticame­nt impossible que més persones puguin entrar a l’aeroport. Les dues explosions als voltants de les instal·lacions aèries no van provocar cap víctima espanyola.

La situació s’havia anat deterioran­t dia a dia, des que el 15 d’agost els talibans van prendre el poder a l’Afganistan, fins al punt que els dos últims dies l’evacuació havia duplicat el risc, raó per la qual els avions militars espanyols A400M que traslladen els evacuats des de Kabul a Dubai, per després emprendre el viatge a Madrid, van embarcar ahir els refugiats amb els motors en marxa, per trigar el mínim possible a abandonar la capital afganesa.

Els evacuats a primera hora d’ahir van arribar a la tarda a Madrid, a la base aèria de Torrejón. Són 241 afganesos que van col·laborar amb l’exèrcit espanyol, que es podrien convertir en un dels últims grups que poden ser evacuats.

No serà per desig del Govern espanyol, però les operacions dels militars espanyols a l’aeroport depenen del fet que l’exèrcit nord-americà continuï tenint el control de la terminal. Així que la Casa Blanca posi fi a l’evacuació per començar a retirar les tropes nord-americanes, una operació que pot trigar dos o tres dies, Espanya replegarà els efectius, uns 110 entre els que són a Kabul i els que hi ha a Dubai, com també el personal diplomàtic, ja que l’ambaixador i la segona cap van decidir quedar-se a Kabul quan va començar l’evacuació per col·laborar en l’operació.

A aquesta situació s’hi afegeix, segons fonts governamen­tals, el fet que ahir a la nit els atemptats feien impossible que més afganesos poguessin accedir a l’interior, controlat pels militars. Amb això, intentar prorrogar les evacuacion­s, subratllen, posaria en perill els militars i els policies espanyols.

Tot i això, demà el Govern central espera fer un altre vol, amb prop de 150 afganesos, que anaven a bord d’un avió militar espanyol en el moment de la primera de les explosions d’ahir, però que es podria haver pogut enlairar minuts després. Si no, s’intentarà que aquest matí, a primera hora, si la situació ho permet, els avions militars espanyols aterrin a Kabul per evacuar els afganesos que hagin pogut entrar a l’aeroport abans dels atemptats.

En contra del que han fet altres països com França o Alemanya, el Govern central no ha volgut posar data a la sortida d’Espanya de Kabul. Avui es reunirà a la Moncloa el grup de treball per al seguiment de l’operació d’evacuació, presidit per Pedro Sánchez i amb la presència de set ministres:

Ahir va arribar un avió espanyol amb 241 afganesos i un altre amb 95 col·laboradors de la Unió Europea

Robles esclata contra el PP després que Enrique López apuntés la possibilit­at que l’operació no sigui legal

els de Presidènci­a, Defensa, Exteriors, Sanitat, Migracions i Interior, com també la vicepresid­enta segona.

A la reunió, si no hi ha res que obligui a accelerar les decisions, es podria anunciar el final de l’operació d’evacuació i tornaran l’ambaixador, Gabriel Ferrán, i la seva segona, Paula Sánchez, com també els 110 militars espanyols i els 20 policies nacionals.

Mentre els esforços se centren en l’evacuació, Govern central i PP s’han embolicat en una agra polèmica, després que el responsabl­e de justícia i llibertats públiques del PP, que a més és conseller de Presidènci­a, Justícia i Interior de la Comunitat de Madrid, Enrique López, posés en dubte la legalitat de l’operació d’evacuació perquè no té l’aprovació del Congrés per enviar tropes a l’exterior.

La ministra de Defensa, Margarita Robles, que durant tota la crisi s’ha abocat en l’operació, va explotar contra el PP per la seva “falta de sentit d’Estat”, alhora que expressava “estupor” i assegurava que sentia “vergonya aliena” per la “ignorància” demostrada pels populars, ja que l’evacuació, va dir, forma part de la missió desenvolup­ada a l’Afganistan, durant 20 anys, la Resolute Support, que disposa de l’aval del Parlament fins a l’acabament, que tenia com a data límit l’11 de setembre, independen­tment que els últims militars espanyols deixessin l’Afganistan a finals de maig.c

 ?? ANDREA COMAS / AP ?? Un grup de famílies d’afganesos que han arribat aquesta setmana a la base aèria de Torrejón de Ardoz
ANDREA COMAS / AP Un grup de famílies d’afganesos que han arribat aquesta setmana a la base aèria de Torrejón de Ardoz

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain