La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vox treu partit de la crisi del mar Menor i demana urgentment eleccions a Múrcia

- ÁNGELA DE LA LLANA Múrcia

Malgrat la bona disposició expressada pel govern regional i l’Administra­ció central aquesta mateixa setmana, la situació del mar Menor, la llacuna natural més gran d’Espanya ubicada a Múrcia, continua sent greu.

El problema mediambien­tal a què s’enfronta la llacuna és tan greu que urgeix actuar amb la celeritat més gran possible per evitar una catàstrofe de més dimensions que els experts preveuen amb l’arribada de la gota freda, que sol tenir lloc al setembre a la regió.

Dimecres, deu dies després que comencés la crisi mediambien­tal més gran de la llacuna salada, la ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, i el president de la Comunitat Autònoma de la Regió de Múrcia, Fernando López Miras, es van reunir a Múrcia per “enterrar la destral de guerra”.

Amb la visita de la ministra, les dues administra­cions “pretenien posar fi a aquesta disputa de competènci­es que no entén ningú”, segons va declarar el president de Múrcia a la roda de premsa posterior a la reunió que va mantenir amb Ribera. En la mateixa línia, la titular de Transició Ecològica es va mostrar “satisfeta per un dia en què hem aconseguit fer un pas endavant molt important”.

La bona entesa que van escenifica­r les dues administra­cions no ha convençut gairebé ningú, i aquest escepticis­me de la societat murciana és el camp adobat en què Vox, un partit que va arrasar a Múrcia a les eleccions passades, principalm­ent a la zona del mar Menor, sembla decidit a treure’n partit.

La diputada nacional de Vox, Lourdes Méndez, va demanar ahir la compareixi­a urgent de la ministra Ribera i va afegir que el seu partit no accepta que el futur de la llacuna quedi a compte d’“un nou pla. Ja hi ha prou informes i estudis, ja sabem què li passa, al mar Menor. La contaminac­ió n’és la causa fonamental, juntament amb la incompetèn­cia i l’abandó de les diferents administra­cions, que només es passen la pilota per no fer res”.

En el mateix sentit, la portaveu del partit ultranacio­nalista va qualificar d’“espectacle vergonyós” el pas pel mar Menor de la ministra i va afegir que “potser va venir per continuar deixant aquest mar malalt i (trobar) l’excusa per liquidar el transvasam­ent Tajo-Segura”. Vox barreja així dos temes de gran abast a Múrcia: la salut de la llacuna i la falta de recursos hídrics. En

El partit d’Abascal creu que el govern de la regió, presidit pel PP, el formen “traïdors i ineptes”

aquest context, en aigües tèrboles, els líders de Vox ja només hi veuen una opció: “La dissolució d’un govern regional ple de trànsfugue­s, de traïdors i d’ineptes”.c

 ?? NURPHOTO / GETTY ?? El president d’Algèria, Abdelmadji­d Tebboune, aquest mes
NURPHOTO / GETTY El president d’Algèria, Abdelmadji­d Tebboune, aquest mes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain