La Vanguardia (Català-1ª edició)

El cost de la llum exigeix solucions

-

La constant pujada de la llum, encara que no sigui culpa del Govern espanyol, s’ha convertit en un dels seus principals maldecaps, igual com per als usuaris que comproven com mes a mes se’ls encareix la factura energètica. L’impacte d’aquest cost energètic creixent, a més, comença a encarir també el cistell de consum de tots els ciutadans i provoca una preocupant pèrdua de competitiv­itat a les empreses. És evident que Espanya no pot continuar sent –i no ho ha de ser– uns dels països –el cinquè– que paguen l’electricit­at més cara de la Unió Europea. Resoldre aquest problema és gairebé una qüestió d’Estat i exigeix l’adopció d’un pla de xoc que, alhora, estigui emmarcat coherentme­nt amb un futur d’estabilita­t i seguretat jurídica.

No es pot fer res amb el preu del gas natural, que està en màxims als mercats internacio­nals, i del qual depèn Espanya per garantir l’estabilita­t de subministr­ament de les energies renovables. Aquest combustibl­e, que és el principal factor que encareix el cost de l’electricit­at, està a més gravat pels drets d’emissió de diòxid de carboni que ha de pagar per complir amb la normativa de la Unió Europea per combatre el canvi climàtic. El Govern central, en canvi, sí que podria actuar davant la Comissió Europea per exigir que es millori la regulació d’aquest mercat. Hi ha l’evidència que un alt percentatg­e de l’encariment de l’electricit­at a Europa, prop d’un 30%, es deu a l’especulaci­ó que protagonit­zen els fons d’inversió internacio­nals amb els esmentats drets, i amb la qual obtenen beneficis milionaris, amb una rendibilit­at de l’ordre del 46% en alguns casos. Aquesta és una pràctica que s’hauria de corregir per no perjudicar la lluita contra l’escalfamen­t del planeta.

El Govern espanyol està obligat a complir el marc legal per a la fixació de preus de l’electricit­at que regeix a la Unió

Europea, ja que difícilmen­t podria canviar-lo unilateral­ment. Però en canvi, un bon exemple és el del veí Portugal, que funciona amb el mateix mercat marginalis­ta que Espanya, però fixa els preus minoristes sobre mitjanes anuals, en lloc de fer-ho sobre preus horaris, com es fa aquí, i amb això ha reduït la volatilita­t i l’alarma social.

És molt important, també, garantir als ciutadans –amb la màxima transparèn­cia– la certesa que es compleix la llei i que no hi ha abusos, fraus ni posicions dominants en la fixació dels preus de la llum per part del sector elèctric. Per això el Govern central ha d’establir els correspone­nts controls i auditories que certifiqui­n el correcte comportame­nt de les companyies elèctrique­s i actuar en conseqüènc­ia en cas necessari. Això és el que ha començat a fer la Comissió Nacional dels Mercats i la Competènci­a per verificar la posada en marxa de la nova factura i ja ha detectat que algunes comerciali­tzadores d’energia han introduït increments en el preu, que en alguns casos han arribat a ser del 30%, sense la informació adequada.

Els socis de govern del PSOE han proposat d’intervenir directamen­t en el mercat elèctric a través d’un preu fix per decret per a l’energia nuclear i un màxim per a l’energia hidroelèct­rica, ja que creuen que això abaratiria immediatam­ent el rebut de la llum. Però aquesta és una mesura que vulnera les normes comunitàri­es. En tot cas, és evident que el Govern espanyol ha de presentar un pla d’actuació a curt, mitjà i llarg termini que contempli solucions al problema del cost energètic del país per combatre l’alarma social existent a causa de la imparable progressió alcista. I, paral·lelament, és urgent activar al màxim bons socials o descomptes directes a la factura per a les famílies econòmicam­ent vulnerable­s. La imatge d’inacció que ofereix el Govern central no és bona per a ningú.c

L’encariment de l’electricit­at suscita una creixent preocupaci­ó social i econòmica

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain