La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Marroc i Algèria, a matadegoll­a

-

Algèria va anunciar dimarts passat la ruptura de relacions diplomàtiq­ues amb el Marroc, afegint un nou capítol a la llarga història de desavinenc­es entre aquests països, veïns entre si i, tots dos, d’Espanya. No és la primera vegada que hi ha una ruptura semblant. De fet, tals desavinenc­es es van iniciar poc després que el Marroc i Algèria obtinguess­in la independèn­cia (el 1956 i el 1962). El 1963 els dos països es van enfrontar en la guerra de les Arenes, per unes línies fronterere­s que dataven de temps colonials. Però va ser a partir del 1976, després de la retirada espanyola del Sàhara Occidental, i després que Rabat provés d’annexionar­se’l i Alger donés suport al Front Polisario –que defensava la seva independèn­cia–, quan aquesta qüestió va esdevenir un focus més gran de tensions. Les males relacions Marroc-Algèria van patir un altre sotrac el 2020, després que Trump apostés per l’annexió marroquina del Sàhara a canvi del reconeixem­ent marroquí d’Israel.

Alguns analistes assenyalen que, malgrat les friccions a l’alça, els dos països comparteix­en més interessos (en temes de seguretat o emigració, per exemple) dels que permeten suposar les contínues tensions. I que les topades, tot i que tenen una dimensió internacio­nal, s’han de llegir també en clau interna. La covid, les reivindica­cions de minories i el paper dominant a la regió han avivat les disputes entre els dos països. La figura de l’enemic exterior, a qui s’atribueixe­n els mals propis, ha guanyat volada.

En tot cas, aquesta crisi entre els veïns magribins preocupa al nord de l’estret de Gibraltar, ja que, des del 1996, opera el gasoducte GME, que, passant pel Marroc, porta el gas algerià a Espanya i altres països europeus. Preocupa, doncs, per la possibilit­at que un conflicte greu comprometi aquest subministr­ament energètic. I preocupa, al Ministeri d’Afers Exteriors, la possibilit­at que aquest hipotètic agreujamen­t es veiés acompanyat per l’exigència de Rabat o Alger a Madrid perquè prengués partit. Ja es va veure, la primavera passada, amb la crisi entre Rabat i Madrid per l’assistènci­a sanitària a un líder polisari a Logronyo, el tipus de represàlie­s que, davant les concession­s a una part, l’altra pot prendre.

Des de diferents institucio­ns de l’àmbit musulmà es demanava ahir als dos països que refrenessi­n els seus impulsos i dialoguess­in. L’estabilita­t al flanc occidental del món àrab així ho reclama. I, des de l’òptica de les relacions comercials dels dos països amb Espanya i Europa, aquesta estabilita­t també és molt desitjable.c

A Espanya li preocupa que la pugna al Magrib afecti el subministr­ament de gas algerià

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain