La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vacances socials

- Sergi Pàmies

L’expressió dels que han tornat de vacances és un bon termòmetre per interpreta­r si els ha anat bé o malament, especialme­nt de les vacances en parella. No cal que expliquin res: com actors de cinema mut, s’expressen amb una transparèn­cia que permet intuir que, després d’un mes junts a totes hores, l’amor perilla o es prorroga. L’àlbum de fotos o la sessió de diapositiv­es han passat a la història. Els mòbils acumulen instantàni­es que, amb el temps, s’esvaeixen en núvols metafísics. De les últimes vacances que vaig fer en família no en conservo cap foto perquè ja vivíem a l’era dels mòbils. M’he de conformar amb els àlbums d’abans, que em retrotraue­n a codis fotogènics més estàtics que els actuals. Ni selfies, ni filtres, i una tendència a combinar el testimoni presencial amb un decorat monumental o sentimenta­lment rellevant.

El món fotografia­t fa vuit, deu o quinze anys sembla menys compulsiu que l’actual. Són, però, fotos de vacances, que perduren perquè en general ens remeten a moments agradables o que, si eren forçats, no destil·laven la ràbia social que retrata la sèrie The White Lotus (HBO). La sèrie té molts entusiaste­s perquè presenta un grup de milionaris infeliços, capritxoso­s, abjectes i majoritàri­ament idiotes. És una simplifica­ció estereotíp­ica, com ho són les ficcions que idealitzen el turisme cooperant, però funciona. La mirada àcida i devastador­a sobre el turisme de luxe es transforma en un poètic i divertit passar comptes. Fa pensar en el pessimisme autodestru­ctiu del còmic Rodney Dangerfiel­d. Durant un temps es va guanyar la vida com a monologuis­ta a Las Vegas, epicentre del turisme dilapidado­r. Eren principis dels setanta i Dangerfiel­d es va apuntar a la tendència, aleshores incipient, de desconstru­ir les rutines de la classe mitjana, tan propensa a compartir vacances més pensades per accelerar el procés de divorci a còpia d’avorriment que per consolidar la convivènci­a. Deia: “Dormim en habitacion­s separades. Cadascú sopa pel seu compte. No fem les vacances junts. En definitiva: fem tot el que podem per salvaguard­ar el nostre matrimoni”.c

De les últimes vacances que vaig fer en família no en conservo cap foto

bombas y, sobre todo, en una pérdida casi absoluta en derechos, como la educación de las niñas y mujeres, una niña entonces, Malala Yousafzai, empezó a relatar en un blog el horror que habían vivido y a luchar por todo aquello que los talibanes les habían arrebatado. Sufrió ella misma un cruel ataque que casi le cuesta la vida, pero con tesón y determinac­ión llevó toda una serie de iniciativa­s que prosiguen en la actualidad.

Hoy otro país, Afganistán, lleva el mismo camino para convertirs­e en un nuevo infierno para las mujeres y niñas, ante la aparente impotencia de la comunidad internacio­nal.

Si ya la población del país, castigada a lo largo de muchos años de guerras y luchas interminab­les, comenzaba a poder recuperars­e y tener una vida normal, con este nuevo régimen veremos de nuevo la cara más oscura que le espera. Se necesitará­n más Malalas que les planten cara. La comunidad internacio­nal no puede consentir que en el mejor de los casos se vean reducidas al ostracismo.

Olga Santisteba­n Otegui

el joc en línia. Per la meva professió d’empleat de banca he pogut constatar els estralls que produeix la ludopatia en clients de l’entitat. Aquesta addicció és una droga dura de la qual costa molt desenganxa­r-se.

Aquesta bateria de normes que exposa l’article respecte a la regulació de l’activitat són només draps calents sobre una ferida greu, com per justificar que s’actua per curar-la, però que tots sabem que serviran de ben poc o res.

Alguns argumentar­an que es recapten molts impostos amb aquestes activitats, a més dels suposats beneficis que reporten les empreses que s’hi dediquen, com els contractes publicitar­is. Hem de recordar, però, que el principal capital d’un país és la qualitat humana de la seva gent, i l’Estat ha de vetllar per preservar-la i fomentar-la; aquest ha de ser un dels principals manaments de la seva actuació.

Lluís Casademont Comalat

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain