La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els Mossos intensifiq­uen la recerca del pare que va fugir amb el passaport

L’home que suposadame­nt va matar el fill a Barcelona en un hotel va demanar diners a un familiar Els investigad­ors reuneixen indicis per sospitar que l’individu va planificar el crim El fugitiu coneix bé la muntanya de Montjuïc, on caminava tot sovint

- MAYKA NAVARRO Barcelona

Martín Ezequiel Álvarez Giaccio, de 44 anys, 1,78 centímetre­s d’estatura, cap rapat, barba retallada, pell morena, complexió atlètica i ulls marrons continua viu i és en parador desconegut. Aquesta és la hipòtesi amb què treballen els Mossos d’Esquadra que des de dimarts a la nit el busquen sense parar, acusat de matar el seu fill, de dos anys i nou mesos, en un hotel de Barcelona, amb l’únic objectiu d’infligir el major dels patiments a la mare que havia decidit donar per finalitzad­a la relació de parella, feia pocs dies.

Els investigad­ors disposen cada vegada de més elements per sospitar que l’home, un economista amb experiènci­a en el sector bancari, va planificar el crim i va actuar amb total premeditac­ió i fredor. No es tractaria d’un rampell. Ni d’un impuls. Durant tota la tarda de dimarts, després de recollir el seu fill a la casa familiar amb l’excusa de “fer un tomb”, va torturar la mare amb tota mena d’amenaces, advertènci­es i retrets. Va matar el seu fill, presumptam­ent, impedint-li de respirar utilitzant un dels coixins de l’habitació de l’hotel on s’havia allotjat. Uns dies abans, va demanar a un familiar diners en efectiu per pagar l’estada a Barcelona.

“Intel·ligent i audaç”, com l’han descrit als investigad­ors el seu entorn familiar, Martín Ezequiel sap que no pot disposar del compte corrent, controlat des del primer moment pels investigad­ors. Tampoc el telèfon mòbil que va apagar així que va aconseguir escapar de l’hotel saltant pels terrats dels edificis veïns de l’establimen­t.

Trobar el seu parador és una prioritat de la policia catalana que ha posat sobre la seva pista gairebé totes les seves unitats centralitz­ades, a més del grup d’homicidis de Barcelona que lidera el cas. El grup de recerca activa de fugitius de la unitat d’entorn penitencia­ri, especialit­zat a seguir el rastre de delinqüent­s que s’amaguen de l’acció de la justícia, s’ha sumat al gran operatiu. Els Mossos van traslladar tota la informació del sospitós tant a la Guàrdia Civil com a la Policia Nacional, la Guàrdia Urbana de Barcelona i la resta de policia municipal des del primer moment.

Dimecres a la tarda quan no havien passat ni vint hores de la fugida, la policia va acordar amb el jutge que tutela la causa difondre la imatge del fugitiu per sol·licitar la col·laboració ciutadana. I la resposta no va trigar a arribar. Durant el dia d’ahir, el 112 va rebre la trucada de ciutadans assegurant haver vist el sospitós. Es van produir

albirament­s a Sort, a Vielha i tots van ser degudament comprovats per les unitats d’investigac­ió del territori. Ahir a la nit, cap de les informacio­ns facilitade­s pels ciutadans no havia aportat pistes fiables del seu parador.

Que la seva primera intenció després del crim va ser la de fugir ho va tenir clar la policia després d’una primera dada que no va passar desaperceb­uda. A les imatges captades per la càmera de seguretat de la piscina de l’hotel, per on va fugir després del crim saltant al pati interior d’un edifici veí, el sospitós portava el seu telèfon encès. El va utilitzar per guiar-se amb la seva llum mentre sortejava terrats, tal com va explicar una veïna que va assegurar haver-lo vist i que va pensar que podia tractar-se d’un lladre.

Així que els investigad­ors van iniciar la recerca del fugitiu el primer que van sol·licitar a través del jutge i amb caràcter d’urgència va ser intervenir el senyal telefònic del mòbil del sospitós per segui-li la pista. I aquell senyal pràcticame­nt moria als voltants de l’hotel. En altres paraules, Martín Ezequiel Álvarez, a diferència d’altres pares que van matar els seus fills amb l’única intenció de ferir les mares, va apagar el telèfon i va iniciar una fugida que continua.

Durant les primeres hores, els investigad­ors van inspeccion­ar absolutame­nt tots els racons del pis familiar on vivia fins fa quatre dies a Sants; i el del seu pare al Vendrell amb qui es va mudar després de la separació. Els mossos van elaborar una llista del que va poder emportar-se. El primer que van buscar i no van trobar va ser el passaport que segur que porta a sobre.

Aquestes últimes hores, els investigad­ors han pres declaració a la mare de la víctima per refer amb la seva ajuda els últims episodis de la parella i tractant que aportés alguna dada que els ajudés a seguir una pista sobre on pot estar amagat. Amb la mateixa intenció, ha pres declaració a la família de Martín Ezequiel Álvarez, el pare i altres familiars que viuen també a Catalunya. Entre les dades facilitade­s hi ha el gran coneixemen­t que el fugitiu té de la muntanya de Montjuïc, on anava sovint a caminar i coneix amb detall. “Tard o d’hora sortirà de l’amagatall”, confien els investigad­ors. És qüestió de temps que algú l’acabi identifica­nt.

El senyal telefònic del mòbil del sospitós es va apagar als voltants de l’hotel després d’haver fugit

 ?? LORENA SOPENA / EP ?? Una parella dels Mossos d’Esquadra custodiant la porta de l’hotel Concordia dimarts a la nit després de descobrir el crim
LORENA SOPENA / EP Una parella dels Mossos d’Esquadra custodiant la porta de l’hotel Concordia dimarts a la nit després de descobrir el crim
 ?? MOSSOS D'ESQUADRA ?? El cartell amb les dades del sospitós difós per la policia
MOSSOS D'ESQUADRA El cartell amb les dades del sospitós difós per la policia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain