La Vanguardia (Català-1ª edició)

La mala qualitat de la construcci­ó va fer que la finca de Peníscola s’ensorrés

Localitzen una dona i el seu fillastre sense vida, i rescaten un home jove

- SALVADOR ENGUIX HÈCTOR SANJUÁN València

És probable que no hi hagi una causa directa de l’ensorramen­t de l’edifici de Peníscola que ha provocat dues víctimes mortals, una dona i el seu fillastre de 15 anys d’edat; a més de ferides al seu fill natural de 25 anys que va ser rescatat i traslladat a l’uci. S’apuntava, ben al contrari, a una acumulació de factors en aquest sinistre. Aquesta és la hipòtesi en què treballen els tècnics de l’àrea d’arquitectu­ra del municipi i de la Generalita­t Valenciana.

En primer lloc, es valora la mala qualitat de la construcci­ó d’aquesta finca de tres plantes que es va construir al principi dels anys noranta. L’origen de l’ensorramen­t va poder ser l’enfonsamen­t d’un mur del centre de l’estructura que va arrossegar els forjats, que al seu torn va empènyer la resta de murs i va fer un efecte dòmino. “És com quan en un castell de cartes en treus una i tot s’ensorra”, comentava ahir el director general de Qualitat i Rehabilita­ció de la Conselleri­a d’Habitatge, Alberto Rubio.

La família afectada vivia al primer pis. Després de caure el primer mur, la resta de parets de la planta baixa de l’edifici va anar caient “en cascada”, cosa que va fer que les altres plantes s’esfondress­in. Alberto Rubio va assenyalar que va ser un procés “molt ràpid”, però precedit de l’aparició d’una sèrie de sorolls i d’esquerdes que va fer que molts veïns sortissin pel seu propi peu. I va reconèixer que aquestes estructure­s que no són de formigó armat, sinó

“molt articulade­s i bastant més flexibles”, s’ensorren “molt ràpidament”. “El que ha passat és que, per alguna raó encara per determinar, un d’aquests murs ha perdut solidesa, probableme­nt perquè han cedit els fonaments, tot i que això no se sabrà fins que no es desenruni” afegia aquest expert. El sorprenent és que aquest fenomen passés en una finca de només 30 anys. Això aixeca les sospites que hi va poder haver negligènci­a en la construcci­ó d’un edifici el projecte del qual es va presentar a l’Ajuntament de Peníscola el 1989.

Els arquitecte­s i experts de l’àrea d’Emergèncie­s de la Generalita­t Valenciana observaven també com un altre factor que va poder col·laborar en el sinistre a l’aiguat que va caure fa dos dies a Peníscola, amb més de 60 litres per metre quadrat en menys de quaranta minuts. Es vol esbrinar si la finca tenia les condicions adequades per alleujar l’aigua acumulada a través dels desguassos, o si es va poder embussar una gran quantitat d’aigua en alguna zona de la finca durant moltes hores exercint pressió sobre alguna zona i, a partir d’aquí, fer l’efecte dòmino sobre la resta de la finca.

La urbanitzac­ió Font Nova té 55 habitatges, dels quals 18 s’han ensorrat; per la qual cosa s’està analitzant també la situació de la resta per si hi pot haver risc en el futur per als seus habitants. Totes van ser dissenyade­s per un sistema en què es construeix una estructura vertical de parets de càrrega amb blocs, i sobre aquella estructura es construeix el forjat amb biguetes i revoltons, en què, si no es prenen certes precaucion­s, com elements perpendicu­lars als murs, pot arribar a provocar aquesta mena d’ensorramen­ts, segons els experts consultats.

Els equips de bombers i rescat van poder localitzar ahir a la tarda el cos de la dona entre la runa. Al matí, va ser trobat sense vida el seu fillastre, de 15 anys i natural de Morella; i hores abans es rescatava el seu fill, de 25 anys d’edat, amb vida. El jove va ser ingressat a l’uci de l’hospital de Vinaròs.

Prop de 30 persones han perdut els seus habitatges. La majoria van ser reallotjad­es en hotels i altres en habitatges familiars.

La Generalita­t Valenciana va anunciar ahir que col·laborarà en l’ajuda al reallotjam­ent de les persones que tenen el seu domicili habitual a l’edifici de Peníscola i que no tenen cap altre habitatge.

S’apunta a l’enfonsamen­t d’un mur que devia provocar un “efecte dòmino” a la resta de parets

 ?? STRINGER / REUTERS ?? Tasques de recerca dels cossos desaparegu­ts sota la runa de l’edifici esfondrat de Peníscola
STRINGER / REUTERS Tasques de recerca dels cossos desaparegu­ts sota la runa de l’edifici esfondrat de Peníscola

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain