La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern ressuscita­rà el pla de barris abans de final d’any

La nova iniciativa prioritzar­à l’àmbit de l’habitatge, oblidat anteriorme­nt

- JOSE POLO Barcelona

Punt i final a l’antiga llei de Barris, la iniciativa aprovada pel Parlament de Catalunya l’any 2004 per millorar les barriades amb més necessitat d’inversió pública. Eren els temps del tripartit de Pasqual Maragall. Disset anys després d’arrencar i amb un llegat amb llums i ombres marcat pels canvis a l’Executiu català i l’anterior crisi econòmica que van paralitzar bona part de la seva execució, ahir el Govern va fer balanç i va expressar que pretén rescatar la idea i adaptar-la al nou context abans de final d’any. No serà exactament igual. Ara la prioritat serà la millora dels habitatges, que al pla anterior, més centrat a adequar l’espai públic i a crear equipament­s, es van quedar al tinter.

El secretari d’Habitatge i Inclusió

Social de la Generalita­t de Catalunya, Carles Sala, va assegurar que la intenció és tenir el nou pla de barris “com abans millor”. El Departamen­t de Drets Socials treballa perquè “abans de final d’any” es “pugui presentar un projecte per a la regeneraci­ó integral dels barris i es pugui visualitza­r com encarem la següent etapa”, va dir Sala. S’està estudiant exactament quants recursos estaran disponible­s per a aquesta comesa. En aquest sentit, Sala va remarcar que estan “pendents dels fons europeus Next Generation”. En tot cas, segons el secretari, tant l’estratègia final com els recursos disponible­s han d’estar definits abans que acabi aquest 2021.

L’habitatge serà el protagonis­ta principal en els nous plans del Govern per regenerar barris que sovint també pateixen problemes econòmics i socials estructura­ls. Així ho va manifestar la mateixa consellera de Drets Socials, Violant Cervera, en una entrevista a La Vanguardia el mes passat. “El pla de barris que tenim és de l’època del tripartit i estava més centrada en instal·lacions i equipament­s. Ara es posarà el focus en habitatge i en accions comunitàri­es”, va manifestar la consellera de Drets Socials. I tot just ahir es va admetre que precisamen­t la millora del parc residencia­l dels barris s’ha vist relegada fins al moment.

“L’edificació residencia­l ha estat un dels aspectes que no han funcionat tan bé”, va reconèixer Carles Sala, assumint que l’“actuació directa sobre

17 anys Inversió pública.

La Generalita­t està “pendent” de disposar de fons europeus Next Generation

Després d’una dècada de pròrrogues, ja no hi haurà més subvencion­s als projectes de l’antiga llei

els habitatges” és un dels aspectes que haurà de millorar el nou planejamen­t en què s’està treballant.

De fet, la necessitat de dignificar els pisos als barris alçats durant el desenvolup­isme franquista, quan es va construir contraveni­nt tota lògica urbanístic­a amb el principal objectiu d’especular, és patent des de fa temps i s’agreuja a mesura que els habitatges continuen envellint. Moltes d’aquestes barriades són a les ciutats de l’àrea metropolit­ana de Barcelona.

L’anterior pla de barris s’ha donat per liquidat. Ja no hi haurà més pròrrogues, van remarcar tant Carles Sala com el secretari de Territori i i Mobilitat, Isidre Gavín. Durant aquests disset anys s’ha assolit una inversió pública a tot Catalunya de 1.123 milions d’euros, els 52% dels quals van sortir de les arques de la Generalita­t i el 48% restant van sortir dels ajuntament­s. D’altra banda, un 44% de la inversió es va destinar a millorar l’espai públic, un 23,8% a equipament­s i un 12,1% a programes de millora social.

Però no tot el planificat s’ha

 ?? CÉSAR RANGEL / ARXIU ?? Sant Ildefons, a Cornellà de Llobregat, es va veure beneficiat per la llei de Barris però no se’n va renovar el parc d’habitatges
CÉSAR RANGEL / ARXIU Sant Ildefons, a Cornellà de Llobregat, es va veure beneficiat per la llei de Barris però no se’n va renovar el parc d’habitatges
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain