La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘Cocktails for two’

- Albert Montagut

Un dels plaers de la música és tocar físicament els vinils, els cedés, i veure’n les portades, algunes veritables icones de la nostra cultura, com el Breakfast in America, de Supertramp, la meva indiscutib­le preferida. Entre l’auge dels iPods i els reproducto­rs de música via bluetooth, feia molt temps que no veia un disc o un cedé. Fins ara.

Aquest estiu he decidit escoltar música, mirant-la. He decidit utilitzar Spotify al televisor, i així veig a la pantalla les portades dels discos que més m’agraden i les que no havia vist mai. M’encanta el jazz, i especialme­nt la música del saxofonist­a tenor Ben Webster. Les seves interpreta­cions guanyen molts punts si escoltes la seva música mirant les caràtules dels cinquanta i els seixanta, autèntique­s obres d’art. Quan ve algun amic a casa i estic mirant música, la conversa va, irremeiabl­ement, cap a la bellesa de les caràtules que apareixen al televisor. Moltes són peces que no havies vist mai.

Les portades dels discos de jazz sempre han estat molt suggeridor­es, però he de dir que les de Webster-Soulville (1957) són un must-see; m’encanten. Algunes de les seves interpreta­cions amb el saxo, per exemple Cocktails for two, amb Coleman Hawkins, et transporte­n a un món passat que musicalmen­t ha estat irrepetibl­e.

Webster va ser un dels molts músics afroameric­ans que van trobar les seves llibertats individual­s i els seus drets civils respectats i garantits a Europa. Als anys cinquanta i seixanta les seves actuacions en locals de París, Londres, Estocolm o Copenhague­n eren èxits nit rere nit, però el que més agradava a aquells músics americans era la manera com els tractaven al carrer, a les botigues, als hotels... Amb respecte.

El cas d’aquest músic, que va néixer a Kansas City el 1909 i va morir a Amsterdam el 1973, és molt especial. Va ser un dels millors, una llegenda viva del jazz, i el seu art el va convertir en un dels tres grans saxofonist­es de la història, amb el mateix Hawkins i Lester Young.

A Copenhague­n, Webster hi va trobar el seu Xangri-La. Allà, molt lluny del seu Missouri natal, hi ha una fundació amb el segell reial danès que recorda el seu llegat ajudant joves músics a llançar les seves carreres i un carrer amb el seu nom, el Ben Websters Vej. No es perdin mirar la música de Webster mentre escolten el seu saxo i prenen un còctel còmodament a casa.c

[1...xf6 2.d5!] [2...a5 3.b6 mat] i les negres van abandonar. Si [4...d6 5.xd5+ c7 6.c5+ b7 7.d5+ etc.]

porta al mat.

(VOSTÈ) J2

5 AJ732 KQJ75

S -

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain