La Vanguardia (Català-1ª edició)

En llibertat amb càrrecs un monjo de Poblet acusat d’haver abusat d’una nena de 5 anys

La investigac­ió dels fets va començar amb una fotografia d’un turista alemany

- A. LÓPEZ TOVAR / JOSEP PLAYÀ Barcelona

El jutjat de guàrdia de Valls va deixar ahir en llibertat amb càrrecs un monjo cistercenc del monestir de Poblet, de 68 anys, acusat d’un delicte d’abús sexual sobre menors per presumptes tocaments a una nena de 5 anys. El religiós va ser detingut dimecres i va passar la nit a la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Valls abans de declarar davant el jutge.

La investigac­ió es va originar per la denúncia d’un turista alemany que va fotografia­r l’acusat en contacte amb la nena el 15 d’agost, diumenge, a la sortida de la missa conventual, cap a quarts d’una del migdia, a la plaça del monestir. Mentre un altre monjo conversava amb la família de la nena, l’acusat jugava amb la menor davant nombroses persones. Li feia bromes i pessigolle­s en presència dels pares. En un determinat moment, la nena es va aixecar la faldilla i el monjo la va tocar, instant que va quedar plasmat a la fotografia d’un turista, que va decidir portar la instantàni­a als Mossos i presentar una denúncia. El monjo hauria reconegut “un sol tocament”.

La policia també ha interrogat els familiars de la menor, que no han presentat denúncia ni, segons fonts del monestir, observen que s’hagi comès cap delicte.

“No és creïble un abús de menor a les 12.30 h del matí davant de l’església abacial, al davant dels pares, que, a més a més, són amics de Poblet”, va argumentar el president del patronat del monestir, Tòfol Trepat. “Soc el primer a criticar la pederàstia, però el que ha passat amb aquest cas és una caça de bruixes. Penso que està tot aclarit, però el mal ja està fet”, va afegir, volent fer entendre que tot plegat és producte d’una terrible confusió.

Tot i això, el jutjat de Primera Instància i Instrucció 3 de Valls ha acordat que l’acusat, que fa 22 anys que és al monestir, comparegui de manera periòdica davant l’autoritat judicial, li ha retirat el passaport i ha decretat un allunyamen­t mínim de 200 metres de la menor.

El pare abat, Octavi Vilà, va informar la comunitat, formada per més d’una vintena de monjos, de l’existència de la denúncia, la primera sobre abusos sexuals que afecta aquest monestir, situat al terme municipal de Vimbodí i Poblet (Conca de Barberà), el conjunt monàstic habitat més gran d’Europa. El 1991 va ser declarat patrimoni de la humanitat per la Unesco.

L’abat ha expressat la voluntat de col·laborar plenament amb

El president del patronat del monestir qualifica l’acusació de “caça de bruixes”

les autoritats policials i judicials per aclarir els fets i depurar les responsabi­litats que se’n poguessin derivar. Alhora, demana respecte al dret de presumpció d’innocència de l’acusat, el consell del Monestir ha decidit prohibir cautelarme­nt que el monjo exerceixi els seus drets capitulars, que faci activitats pastorals i que abandoni la clausura. D’altra banda, la comunitat monacal va anunciar l’obertura immediata d’una investigac­ió per informar dels fets la Congregaci­ó per a la Doctrina de la Fe, l’òrgan del Vaticà que es cuida de custodiar la correcta doctrina catòlica a l’Església.

“De manera especial, volem mostrar la nostra solidarita­t i suport a tots els que es puguin sentir afectats amb aquests fets, particular­ment amb la família de la menor”, s’afirma des del monestir en un comunicat, que expressa dolor per la situació i manifesta “de manera contundent el compromís i la voluntat de lluitar contra tota mena d’abusos a l’Església”.c

facilitava l’empresa que proposava la feina, però que no havia obtingut cap resposta ni tampoc havia pogut accedir a informació sobre la política de protecció de dades al web de la companyia.

L’Agència de Protecció de Dades va verificar la informació i va demanar explicacio­ns a la companyia demandada, que no ha respost als requerimen­ts per presentar al·legacions però que, com que no tenia infraccion­s anteriors, ha rebut una sanció considerad­a “menor”, de 2.000 euros. de dades i on es poden dirigir els interessat­s per exercir els seus drets reconeguts al RGPD. Aquest expedient sancionado­r es va iniciar després que el veí d’un portal pròxim denunciés que les càmeres instal·lades per aquesta empresa “estan tan allunyades de les portes que han de vigilar que es grava perfectame­nt el nostre portal, per on accedim als habitatges, de manera que amb aquelles imatges ens tenen vigilats i saben quan sortim, entrem, ens n’anem de vacances...”.c

 ?? JORDI GARCÍA CASTELLÓ / JGC ?? Esplanada del monestir amb l’entrada a l’església de Santa Maria de Poblet
JORDI GARCÍA CASTELLÓ / JGC Esplanada del monestir amb l’entrada a l’església de Santa Maria de Poblet

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain