La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un jutjat de Barcelona autoritza l’ozonoteràp­ia per a un malalt de covid

- A. LÓPEZ TOVAR Barcelona

Un jutjat de Barcelona ha autoritzat administra­r ozonoteràp­ia a un malalt ingressat per coronaviru­s, en contra del criteri sanitari establert, i el Departamen­t de Salut ha anunciat que recorrerà contra la decisió d’aplicar “un tractament sense evidència científica”, ja que considera la resolució judicial com “una ingerència sobre les avaluacion­s clíniques dels profession­als”.

No és la primera vegada que la justícia s’entremet en la cura de malalts greus de covid. Fa dues setmanes un jutjat de Castelló va autoritzar que s’apliqués un “tractament compassiu amb ozonoteràp­ia” a un pacient de 49 anys en estat crític per les afectacion­s pulmonars, a petició de la seva dona i en contra del parer dels metges. La mesura, cautelarís­sima, no admetia recurs, i la conselleri­a valenciana de Sanitat va posar els mitjans perquè fos executada, malgrat les crítiques dels col·legis de metges i de les associacio­ns hospitalàr­ies.

Les autoritats sanitàries catalanes s’han mostrat més bel·ligerants. Salut anunciava ahir a la tarda que ha posat a treballar els equips jurídics per interposar al·legacions immediatam­ent contra aquesta decisió. D’aquesta manera, la conselleri­a també pretén expressar el suport a “la decisió dels profession­als implicats que van desestimar la petició de la família del pacient d’administra­r aquest tractament”.

El departamen­t argumenta que l’ozó no està autoritzat com a medicament per les agències reguladore­s i el seu ús no està previst en els protocols del Servei Català de la Salut, “basat en l’evidència científica”. Afegeix que pot presentar efectes secundaris com ara irritació per inhalació, o dificultat respiratòr­ia, tos i flebitis si l’administra­ció és intravenos­a.

“Per tant, no hi ha cap evidència de la seva utilitat o benefici per prevenir o tractar la

Salut rebutja aplicar un tractament sense evidència científica i critica la ingerència judicial en la medicina

covid i, per contra, el seu ús té riscos potencials i no se’n recomana l’administra­ció o la combinació amb altres teràpies en relació amb la infecció per SARS-CoV-2, excepte en el context d’assajos cínics controlats”, al·lega Salut. Els assajos que s’han dut a terme en diferents països no aporten conclusion­s vàlides en el sentit que la xifra de casos examinats és insuficien­t.

De fet, l’Agència Espanyola de Medicament­s i Productes Sanitaris es va pronunciar categòrica­ment contra l’ús de l’ozonoteràp­ia per al tractament de la covid. Amb aquestes evidències, Salut va difondre un comunicat en què es mostra “contrari a la decisió de donar tractament sense evidència científica i ho considera una ingerència sobre les avaluacion­s clíniques dels profession­als”. La conselleri­a va expressar suport a la família del pacient afectat –que va recórrer a la justícia en reclamació de l’ozonoteràp­ia– i li va desitjar una ràpida recuperaci­ó.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain