La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern, a favor de vacunes sí o sí per al personal de les residèncie­s

França sancionarà els sanitaris que no s’immunitzin

- REDACCIÓ Barcelona

La directora general d’Autonomia Personal i Discapacit­at del Departamen­t de Drets Socials de la Generalita­t, Montserrat Vilella, es va mostrar ahir a favor que la vacunació sigui obligatòri­a per al personal de les residèncie­s.

En declaracio­ns a RAC1, Vilella va dir: “Des del departamen­t pensem que seria molt interessan­t que es pogués tirar endavant la proposta de fer la vacunació obligatòri­a” entre el personal de les residèncie­s.

“Nosaltres apostem perquè tot el personal de residèncie­s estigui vacunat. Ho hem fet de la manera més pedagògica possible, amb campanyes. Però on no puguem arribar amb la pedagogia s’haurà d’establir un marc normatiu”, va puntualitz­ar. Vilella, tot i això, va reconèixer que aquesta mesura és competènci­a estatal, “però cal continuar treballant perquè pugui avançar”, ja que va admetre que, sense les vacunes, l’impacte de la variant delta hauria estat “devastador”.

Catalunya no és l’única comunitat que ha plantejat aquesta possibilit­at, i Andalusia, Múrcia, les Canàries i Euskadi també estudien si hi ha una manera d’encaixar legalment l’obligatori­etat de vacunació per al personal sanitari. Finalment, Cantàbria va demanar a l’última conferènci­a de presidents autonòmics que la vacuna fos obligatòri­a per a tota la població, cosa que Galícia va arribar a incloure a la seva llei de Sanitat Pública i que el Tribunal Constituci­onal va suspendre l’abril d’aquest any.

Per la seva part, el Ministeri de Sanitat sempre ha rebutjat la vacunació forçosa, ja sigui de tota la població o només de determinat­s col·lectius, al·legant els alts índexs de vacunació que ha aconseguit Espanya i el baix índex de rebuig de la vacuna que hi ha al país en comparació amb d’altres –com els Estats Units, Grècia, Itàlia o França– que també volen que la vacunació per al personal sanitari sigui obligatòri­a.

En aquest sentit, ahir el primer ministre francès, Jean Castex, va afirmar que els sanitaris que no estiguin vacunats a partir de la data límit del 15 de setembre seran sancionats, i ho va justificar, precisamen­t, amb els casos de contagis que hi ha hagut a les residèncie­s. Actualment a França un 83% dels sanitaris estan vacunats, mentre que a Espanya aquesta dada se situa per sobre d’un 98%, excepte a les residèncie­s, on baixa fins a un 90%.

Itàlia ja va prendre la mateixa decisió a començamen­ts del mes passat, i ha aprovat una llei que obliga tots els sanitaris de qualsevol tipus del sector públic o privat que treballin en contacte amb els pacients a vacunar-se. Si s’hi neguen, se’ls pot canviar de responsabi­litat o se’ls pot suspendre de sou i feina.

D’altra banda, ahir el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va avalar la petició del Govern de prorrogar una setmana més la limitació de reunions a un màxim de 10 persones, així com l’aforament d’un 70% en actes religiosos, el mateix dia que dequeia el toc de queda a tot Catalunya, després que la Generalita­t decidís no sol·licitar una nova pròrroga arran de les dues últimes negatives del TSJC d’allargar el confinamen­t nocturn.c

El TSJC avala el límit de 10 persones en les reunions socials i l’aforament del 70% en actes religiosos i civils

 ?? JAVIER ETXEZARRET­A / EFE ?? Un total de sis comunitats autònomes volen que es forci els sanitaris a vacunar-se
JAVIER ETXEZARRET­A / EFE Un total de sis comunitats autònomes volen que es forci els sanitaris a vacunar-se

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain