La Vanguardia (Català-1ª edició)

“El que proposem no és ni millor ni pitjor, sinó una cosa diferent”

Guitarrist­a, tanca el Mas i Mas Festival

- ENTREVISTA

sultat d’haver estat treballant amb ells, sobre un repertori i posant-lo a punt. Són nanos molt joves, però toquen molt bé i irradien energia. N’estic encantat.

Sobre quins temes han anat treballant?

Sobre temes originals meus i alguns arranjamen­ts de standards de Thelonius Monk o Miles Davis, en clau aflamencad­a. També fem una versió de la Tarara, la cançó popular del quadern de Federico [García Lorca]. Sobretot hem escollit part d’un disc que vaig gravar fa una dècada, amb músics catalans precisamen­t, que es deia New flamenco sound.

El to aflamencat que proposa als temes i als arranjamen­ts és un atractiu o és una dificultat per als seus músics-estudiants?

Ara el flamenc s’ha normalitza­t d’una manera brutal. Tots els músics espanyols joves saben tocar per buleries, coneixen els ritmes... Jo almenys ho veig així. Quan vaig començar a treballar amb ells vaig veure que coneixien tots els ritmes que utilitzarí­em, i em sembla que ara tenen tanta informació que és difícil trobar un músic a qui hagis d’explicar com és el ritme de buleries, per exemple.

Jo, que he estat vivint fora d’aquest país els últims set anys i he tingut l’oportunita­t de tocar amb molts músics, vivint a Nova York, ara veig que qualsevol músic de jazz com cal té inclosos aquests ritmes flamencs en els seus coneixemen­ts. Els ritmes del flamenc s’han universali­tzat tant que jo compararia el moment que viu el flamenc avui amb el que va viure la bossa nova als anys seixanta, quan es va barrejar amb el jazz i es va universali­tzar

“Nosaltres diem ‘Tocar el piano’, però en anglès i francès fan servir el verb ‘jugar’; jo vull jugar com un nen”

tant que en qualsevol lloc del planeta qualsevol músic sabia tocar el ritme d’una bossa nova o d’una samba. Això està passant avui amb el flamenc, i és molt bonic, perquè ens acosta molt més als músics.

A què creu que és deguda aquesta universali­tzació? Crec que el principal impulsor de tot, sense cap dubte, va ser el mestre Paco de Lucía. Des que en Paco comença a barrejar-se amb músics de jazz com John McLaughlin i Chick Corea, i és llavors quan hi ha un efecte dòmino molt gran, perquè tots es van quedar molt embadalits amb la manera de tocar d’en Paco i amb el que suposa el caràcter d’aquesta música.

Com explica als membres de l’Ensemble els efectes benefactor­s de la música?

Em sento amb la responsabi­litat de poder transmetre el que he fet durant tota la vida, amb la màxima naturalita­t i sinceritat possibles.

I què és el que pretén fer des que està en la música? Passar-m’ho bé, gaudir amb l’instrument musical. Fixa’t que nosaltres diem “Tocar el piano”, però en anglès i en francès fan servir el verb jugar. I jo vull jugar com un nen, perquè cada vegada que m’assec davant el piano m’hi sento; sento que soc viu i gaudint d’una cosa que és única. I que no té final.c

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Chicuelo fotografia­t fa uns dies a Barcelona
ANA JIMÉNEZ Chicuelo fotografia­t fa uns dies a Barcelona
 ?? MAS I MAS FESTIVAL ??
MAS I MAS FESTIVAL

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain