La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern central obre la negociació per tornar a apujar el salari mínim

Treball convoca els agents socials a una primera reunió l’1 de setembre

- PILAR BLÁZQUEZ Madrid

El Ministeri de Treball ha fet ja el primer pas per aprovar una nova pujada del salari mínim interprofe­ssional (SMI). Ahir, l’equip liderat per Yolanda Díaz va enviar una convocatòr­ia als agents socials per mantenir una reunió el pròxim 1 de setembre a les 10 del matí, en la que s’abordarà com incrementa­r els 950 euros mensuals en els quals està fixat actualment.

La convocatòr­ia s’avança als temps que havia apuntat a començamen­ts d’agost la vicepresid­enta d’Afers Econòmics, Nadia Calviño, qui després de conèixer-se l’evolució de les dades d’ocupació d’aquest mes i la previsible recuperaci­ó econòmica va preveure la possibilit­at d’una nova pujada del salari mínim a la tardor.

L’objectiu marcat pel Govern de coalició entre el Partit Socialista i Unides Podem està en incrementa­r l’SMI fins a situar-lo en el 60% del salari mitjà al llarg de la legislatur­a. En els tres primers anys de mandat del Govern Sánchez la pujada ha estat del 31,8%, fins als 950 euros actuals.

La pandèmia va truncar l’avenç del procés malgrat que des de gener d’aquest any la ministra Díaz defensa la necessitat de reprendre’l, però tant Calviño com el mateix president del Govern van frenar la negociació en espera que les dades econòmique­s confirmess­in una recuperaci­ó econòmica consistent.

Que els socis del Govern ja han alineat les seves posicions ho confirmen les declaracio­ns que va realitzar ahir mateix el president Pedro Sánchez durant la seva visita a la localitat de Càceres de Navalmoral de la Mata. “Per al Govern una recuperaci­ó justa significa que es traslladi als salaris, a l’ocupació dels joves, amb més oportunita­ts, i també a unes jubilacion­s dignes per a la nostra gent gran”, va assegurar.

Però si alinear els socis de Govern ha costat gairebé un any, posar d’acord als agents socials tampoc serà una tasca fàcil per a Díaz. De moment, des del Ministeri de Treball asseguren que el primer és escoltar les posicions de totes les parts per després fer una proposta.

Sota el braç porten la feina realitzada per la comissió d’experts creada pel mateix ministeri a començamen­ts d’any i que al juny va concloure amb la proposta d’emprendre increments escalonats per aconseguir aquell objectiu del 60% del sou mitjà el 2023.

Per a aquest 2021, els experts van proposar una pujada mínima d’entre 12 i 19 euros, mentre que el gruix dels increments el concentrav­en entre el 2022 i el 2023, quan s’espera que el creixement de l’economia espanyola sigui més robust i l’economia noti l’efecte de l’arribada dels fons de recuperaci­ó de la Unió Europea.

En total, el grup d’experts va apuntar que l’increment total de l’SMI podria variar entre un 6,3%, fins als 1.011 euros mensuals, i un 10,1%, fins als 1.049 euros. Aquestes conclusion­s no van convèncer els agents socials ni la patronal. Els sindicats les van considerar mesquines; els empresaris, inoportune­s.

Ara les posicions es repeteixen. Ahir mateix, el secretari general de Comissions Obreres (CC.OO.), Unai Sordo, va tornar a advertir el Govern que “no servirà una pujada testimonia­l o estètica del salari mínim interprofe­ssional”. Sordo va reclamar que la pujada estigui en línia amb l’increment de l’IPC perquè els salaris no perdin poder adquisitiu, mentre va sol·licitar que es pactin ja les condicions de pujada dels propers anys per assolir l’objectiu dels 1.050 euros.

En la mateixa línia, el secretari general d’UGT, Josep Maria Álvarez, va assegurar ahir que espera assolir un acord perquè l’increment de l’SMI pugui arribar a igualar-se amb la pujada de la inflació. Tot i això, el líder de la UGT es va mostrar escèptic respecte a la possibilit­at d’arribar a un acord i va recordar que els sindicats estan “cremats” amb la decisió de l’Administra­ció de no aplicar les pujades de l’SMI des del mes de gener passat.

“Crec que és positiu que ens convoquin, però no vull llançar les campanes al vol. En tot cas, tindrem temps després d’aquesta reunió per veure si realment es compleixen les expectativ­es que tenim o no”, va assegurar en unes declaracio­ns recollides per Europa Press.

El president Sánchez defensa que “una recuperaci­ó justa significa que es traslladi als salaris”

Els sindicats demanen ambició, mentre que des de la CEOE insisteixe­n que “no és el moment”

Per als sindicats, un acord en la pujada de l’SMI és la línia vermella per avançar en la resta dels temes del diàleg social. “Li he dit al Govern que o hi ha moviment en aquest tema o que s’oblidin de nosaltres per negociar la resta de les qüestions”, advertia ahir Álvarez.

La posició de la patronal no és gaire més conciliado­ra. Ahir des de la CEOE assegurave­n “estar de vacances fins dilluns”, però remetien a la posició contrària a l’increment de l’SMI que ja va explicar el seu president, Antonio Garamendi, el mes de juliol passat.

“Nosaltres pensem que en la circumstàn­cia actual no és el moment de parlar de pujar l’SMI quan estem en fase de recuperaci­ó”, va assegurar Garamendi després de recordar que Espanya és molt diversa i les seves situacions laborals també, de manera que no és el mateix pujar l’SMI en una província que en una altra. Altres càrrecs de la CEOE havien estat més durs, alertant que la pujada de l’SMI posa en risc la creació d’ocupació. Tot apunta a una nova tardor calenta

 ??  ?? La ministra de Treball, Yolanda Díaz, i els representa­nts dels agents socials després de pactar l’anterior pujada de l’SMI, el 2020
La ministra de Treball, Yolanda Díaz, i els representa­nts dels agents socials després de pactar l’anterior pujada de l’SMI, el 2020
 ?? EMILIA GUTIÉRREZ / ARXIU ??
EMILIA GUTIÉRREZ / ARXIU

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain