La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’alça de la llum i els costos amenaça d’arribar al cistell de consum

La distribuci­ó intenta contenir preus mentre els productors demanen pujades

- MAITE GUTIÉRREZ Barcelona

La pujada del preu de la llet de Mercadona per compensar l’alça dels costos de producció ha posat el focus sobre els efectes de la inflació en el cistell de consum. L’escalada de la llum i altres matèries primeres està tensant els comptes dels productors, que reclamen una millor retribució per part dels supermerca­ts i els seus intermedia­ris, i amenaça amb arribar als lineals dels supermerca­ts.

De moment, la distribuci­ó descarta increments generalitz­ats en alimentaci­ó a costa de reduir marges i millorar l’eficiència, però fonts del sector avisen que la situació “és seriosa” i no podran mantenir preus eternament. “La indústria de la distribuci­ó és cauta i prova de contenir preus tot el que pot, però si aquest context alcista continua han de repercutir les pujades en el consumidor”, considera Carlos Cotos, director de servei al client Iberia de Kantar Worldpanel.

Raymond Torres, director de conjuntura econòmica de Funcas, subratlla que els propers mesos seran “determinan­ts” per a l’evolució del preu del cistell de consum. “L’increment de l’electricit­at i altres matèries ja afecta a l’economia familiar de forma directa, però de moment no s’han produït efectes destacable­s de segona ronda”, assenyala. Ara bé, d’estendre’s en el temps, la pujada de la llum i altres costos de producció provocarà un efecte dòmino que també afectarà a la distribuci­ó “i acabaran per traslladar-lo” al preu final de venda, continua.

Ara per ara, l’augment de l’IPC –un 2,9% al juliol, l’increment més gran des de febrer del 2017– es concentra al sector de l’habitatge, l’electricit­at, el gas i altres combustibl­es (+9,4%) i el transport (+8,5%) –aquest últim va patir una forta devaluació en el 2020–. El preu dels aliments i les begudes no alcohòliqu­es, per la seva part, va augmentar 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5

“Si la inflació dura gaire més, no tindran més remei que repercutir en el preu final”, diu Funcas

0,0 -0,5

Aliments i begudes no alcohòliqu­es

Begudes alcohòliqu­es i tabac

Vestit i calçat

Habitatge, aigua, electricit­at, gas i altres combustibl­es

Mobles, articles de la llar i articles per al mantenimen­t corrent de la llar

Transport

Lleure i cultura

Restaurant­s i hotels

Altres béns i serveis

 ?? ÀLEX GARCIA ?? El sector de la distribuci­ó intenta contenir preus a costa dels marges
ÀLEX GARCIA El sector de la distribuci­ó intenta contenir preus a costa dels marges

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain